Крис Фрум спечели състезанието в Япония, 200 хиляди наблюдаваха шоуто

froome1

В събота в Япония се проведе любопитното състезание по шосейно колоездене „Saitama Criterium by Le Tour de France”. Както се разбира и от името, надпреварата имаше общо с Тур дьо Франс, а за да бъде приликата още по-голяма, победител стана шампионът от Тура Крис Фрум (Sky), изпреварил Петер Саган (Cannondale) и Руи Коща (Movistar).

Демонстративното състезание бе организирано под егидата на Тур дьо Франс, а целта бе да се повиши интересът към шосейното колоездене и към френския Тур сред японците.

Целта със сигурност бе постигната, тъй като около 200 хиляди души се изсипаха по улиците на Сайтама, за да наблюдават отблизо зрелищната надпревара, в която участие взеха 32-ма от най-добрите колоездачи в света. Любопитен факт е, че те участваха с фланелките си от Тур дьо Франс 2013 и така Фрум и Саган бяха съответно в жълто и зелено.

Шоуто по 2.6-километровото трасе бе разделено на две части. Първото състезание бе шосейно колоездене в стил кейрин със спринтове на всяка втора обиколка. И в двата случая, честта да минат първи през финала имаха местни състезатели – Юсуке Хатанака спечели първия спринт, а Ясухару Накаджима втория.

Основното състезание бе 54-километровият Saitama Criterium, в което състезателите трябваше да направят 20 обиколки на трасето. За да бъде магията пълна, при оставащи 2 обиколки, жълтата фланелка, зелената фланелка и фланелката в цвета на дъгата за световен шампион, съответно Фрум, Саган и Руи Коща, се отскубнаха от групата. Километър преди финала Фрум успя да атакува успешно и да грабне първото място.

froome2

„Не знаех, че ще е възможно да победя Саган и Руи Коща, но те се гледаха един друг и аз се измъкнах“, обясни след края Фрум. „Впечатлен съм колко много хора подкрепят колоезденето тук. Чест е за мен да се състезавам тук с жълтата фланелка.“

Все още не е ясно, дали експериментът в Сайтама ще бъде повторен, но Фрум би се радвал, ако това се случи. „Първо бих искал да спечеля Тура отново, но разбира се с удоволствие бих се върнал тук с жълтата фланелка.“

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори