Крис Фрум отново над всички и в часовника

Крис Фрум продължава да отчайва съперниците си на Тур дьо Франс. Британецът записа трета етапна победа, след като бе най-бърз в дългото 32 километра планинско индивидуално състезание по часовник в Алпите.

karta

По този начин Фрум увеличи аванса си в генералното класиране пред Алберто Контадор с 9 секунди и отново показа на испанеца, че тази година сякаш е непобедим.

Контадор (Saxo-Tinkoff) се изкачи на второ място, след като холандецът Бауке Молема (Belkin) финишира на повече от 2 минути зад Фрум и така загуби мястото си в топ 3, където влезе съотборникът на Контадор Роман Кройцигер.

В самия етап пък Контадор също бе втори, а тройката допълни Хоаким Родригес от Katusha, който изпревари Кройцигер.

Ключово за победата на Фрум се оказа стратегическото му решение да смени велосипеда си със специален такъв за състезание по часовник за последните 12 километра на трасето. Преди това при второто междинно време Фрум губеше с 11 секунди на Контадор, но с новия велосипед превърна този пасив в аванс от 9 секунди и по този начин попречи на испанския си конкурент да спечели първи етап в юбилейното издание на Тура. „Може това да е направило разликата. Усетих, когато карах трасето тази сутрин, че се нуждая от по-голямата предавка и това се отплати“, коментира Фрум.

В първия индивидуален часовник Фрум бе завършил втори, а след победите в етапи 8 и 15 води и в класацията при катерачите.

„Не мога да повярвам. Три етапни победи, жълтата фланелка и фланелката на червени точки – този Тур е невероятен за мен до момента“, не скри радостта си колоездачът на Sky. “Днес валя малко за второто ми спускане и бях готов да изгубя време и да не предприемам рискове, така че бе изненада да спечеля.“

Вижте ТУК най-интересното от етапа!

Топ 20 в етапа:

ind

Топ 20 в генералното класиране:

GN (1)

Тур дьо Франс продължава в четвъртък със 168 километровият етап номер 18 от Гап до Алп д’Юез, който е считан за кралския етап и включва безпрецедентните две изкачвания на легендарния връх, разделени от спускането до Кол ду Сарен.

Колоездачите ще трябва да се справят два пъти със страховитите 21 остри завоя, така че се очакват всякакви изненади, а това е може би последната възможност на конкурентите на Фрум да запазят шансове за спечелване на Тура.

alpe_sat

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори