Крис Фрум е дал положителна допинг проба

Победителят от Tour de France и Vuelta a Espana Крис Фрум е дал положителна допинг проба!

Пробата е взета на 7 септември, по време на Вуелтата. В пробата на британеца са открити завишени количества от субстанцията Салбутамол. Лекарството се използва за лечение на астма.

Вече е отворена и Б-пробата на голямата звезда на колоезденето, а сега Фрум трябва да даде обясненията си пред UCI.

„Известно е, че имам астма и зная правилата много добре“, отговори Фрум със съобщение от отбора му Sky.

По неговите думи, астмата му се е влошила по време на Вуелтата, „затова следвах съвета на отборния лекар да увелича дозата на салбутамол“.

„Както винаги, съм внимавал да не надвишавам позволените дози. Ще предоставя всички необходими информации.“

От Sky подкрепят своя състезател и също се обявяват за пълно съдействие в разкриването на случилото се. От UCI все още не са се изказали по случая като първо ще изчакат пълна информация от Фрум.

Астмата бе „популярна болест“ по време на допинг времената в колоезденето като близо 80% от всички състезатели твърдяха, че имат астма. Средствата за астма разширяват бронхите и съответно помагат на по-доброто дишане.

През 2017 Фрум влезе в историята, печелейки Вуелтата само три седмици след Тур дьо Франс – дубъл, който в историята са правили още само легендарните французи Жак Анкетил и Бернар Ено. Положителната проба е взета ден след етапа до Алто де Лас Мачукос, където Фрум увеличи аванса си пред Винченцо Нибали с 21 секунди.

Сега британецът е заплашен от наказание и отнемане на трофея от Вуелтата. В подобен случай през 2008 италианецът Алесандро Петаки бе наказан за една година.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори