От Франция, през градинката на Кристал, към Армения

На много от нас се е случвало да прекарва време след работа в градинката на „Кристал“ – място, където виждаш всякакви хора. Онзи ден вниманието ни привлече горната гледка (и не, нямаме предвид дървения трон).

Това са Матилде и Тео от Франция.

2

Забелязахме велосипедите им, натоварени с дисаги, спални чували, шалтета, палатка и резервна капла със спици. Веднага решихме да ги поразпитаме. Двамата колоездачи са тръгнали от Франция, а крайната цел на пътуването им е Армения. Не е било предвидено в плана им да минат през България, но спонтанно са решили да се озоват в София. След като корабчето в Солун, което е трябвало да ги превози към Турция, не се е появява, решават да сменят посоката – към София, с влак. Споделят: „Три месеца пътуване из Европа с колела, опознаване на нови хора и култури – кога да го направим, ако не сега.”

Тео разказва, че и той, подобно на много свои съученици, след завършване на гимназията, си е дал т.нар. „gap year” (празна година), която да отдели за каквото реши – пътешествие, нова работа, опознаване на света. Кара ни да се замислим, че може би скачането от училище директно в университета или в офиса не е чак толкова забавно и полезно (както и нужно).

Пътуването им се очаква да отнеме около три месеца и започва от Франция, минава през Алпите, Швейцария, към невероятната красота на Италия – от там с кораб към Черна Гора, Албания, Македония, Гърция, та чак до градинката на Кристал. Оказват се на една добре утъпкана пътека – срещат много други хора, отправили се на подобно пътешествие с колело. Пътуването им не изисква огромни средства, особено при положение, че спят основно на палатка. Разказват, че много често в малките населени места, независимо къде, хората са заинтригувани от тях – усмихват им се, разпитват ги откъде и накъде отиват, предлагат помощ, подслон, баня и им пожелават весел път. Обясняват много спокойно за преживяванията си и премеждията си и пожелават на всеки задължително да направи поне по едно голямо пътуване на колело.

21

 

Когато разбереш, че някой е тръгнал да кара колело от Франция до Армения, може би е нормално да си помислиш, че сигурно по природа е номад и всъщност винаги пътува. В действителност, за да пътуваш надалече с велосипед и да подложиш на изпитание себе си, не е нужно това да е твоят основен начин на живот. Такива хора доказват точно това. Нужни са само вдъхновение и желание и всичко става възможно.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори