Хуан Антонио Флеча пред Velocafe.bg за колоезденето и живота след него

Ако сте фенове на шосейното колоездене и гледате предаванията на Евроспорт от големите обиколки, няма как да не знаете кой е Хуан Антонио Флеча.

Роден на 17 септември 1977 година в Буенос Айрес, Флеча бе един от най-добрите колоездачи в периода между 2000 и 2013 година. Испанецът бе истински специалист в класиките като има 8 класирания в топ 10 на Париж-Рубе, освен това има етапна победа на Tour de France 2003, а с постоянните си попадания в откъснали се групи често бе в центъра на вниманието.

Към момента Флеча се справя прекрасно като анализатор на Евроспорт, а от 5 май ще имаме възможност да се наслаждаваме на експертните му мнения по време на етапите от Giro d’Italia.

Няколко дни преди това Velocafe.bg получи страхотната възможност да разговаря с Флеча.

В първата част на интервюто ви представяме отговорите на Флеча, свързани с настоящето на колоезденето, с неговите съвети към младите и с живота му след професионалната кариера.

Приятно четене!

В България няма много колодруми, условията за колоездене не са много добри. Как може млад и талантлив колоездач да направи първите си стъпки според теб, за да стане добър колоездач?

Съжалявам, не съм бил в България и не знам какви са условията. Мисля, че дори да не са толкова добри, децата трябва да се движат, да изследват и най-добрите трябва да ходят навсякъде по състезания. В днешно време е много по-лесно да се пътува, това е модерният свят.

Почти всички колоездачи могат да сменят мястото си, днес е много по-лесно да пътуваш в този глобален свят. Да ходиш на други места, да работиш на други места е много по-лесно отколкото преди 50-60 години. Това е глобализацията. Ако някой от България иска да кара някъде другаде, никога не е било по-лесно.

Какво е да знаеш, че можеш да се представиш по-добре, но да трябва да подкрепяш своя лидер.

Ако ти се чувстваш добре, а твоя лидер не – ти си длъжен на отбора – не го чувам, на 16:30

Можеш ли да назовеш някои от бъдещите звезди в спорта?

Не, трудно е, много са, в различни дисциплини, в най-близкото минало мисля, че Марк Солер от Мовистар, беше трети в Каталуния, ще го следя с интерес в бъдеще. Той е суперталант, може да има светло бъдеще.

Липсва ли ти професионалното колоездене?

Не, беше ми достатъчно, не ми липсва. Много съм щастлив, че работя в Евроспорт.

Колко често караш колело сега?

В момента аз пътувам често и е различно, 5 пъти на месец, 10 пъти, 15 пъти, 20 пъти, зависи от сезона, от моите дневни задължения. Не карам колкото преди.

Защо всички харесват Петер Саган? В България например той има много фенове.

Той е рок звезда. Той не е добър само в това, което прави, а и в това да комуникира с хората, да говори с тях, да прави голямо шоу. Той е страхотен характер и хората го обичат.

Николай Михайлов е най-добрият български колоездач в момента, той кара за Про Континенталния отбор CCC Sprandi Polkowice. Какво трябва да направи такъв колоездач, който помага на звездите в своя отбор, за да си спечели място в отбор от Световния тур?

Трябва да покаже нужното ниво, нищо по-сложно. Ако той се състезава, подобрява постиженията си, показва топ ниво, тогава ще бъде забелязан.

Това отнася ли се и за тренировките – да се труди още повече?

Не знам. Различно е. Не всички неща се отнасят за всеки, всеки е различен. Как се стига това ниво е труден въпрос – има мотивация, подготовка, състезания, много неща са и всеки човек е различен.

Практикуваш ли планинско колоездене?

Да, обичам го. Винаги през живота ми съм карал в планината.

В четвъртък очаквайте втората част от интервюто ни с Хуан Антонио Флеча. В него той споделя своите очаквания за май Giro d’Italia 2017.

Хуан Антонио Флеча е част от екипа на Евроспорт и ще предоставя своята експертна оценка в ефира на канала по време на всички големи колоездачни състезания. Чрез партньорството си с други световни имена в колоезденето като Грег Льомонд и Шон Кели Евроспорт утвърждава ролята си на „Дом на колоезденето“. През 2017 г. каналът ще покаже над 200 дни колоездачни състезания на живо и 2 300 часа излъчване. Фокус в програмата на канала през май е Джиро Д’Италия, което започва на 5 май. 

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори