Студ, сняг и много адреналин на финала на Българските Даунхил Серии на Витоша

Този уикенд на Витоша се проведе петото поредно издание на екстремната вело надпревара Home Mountain Bike Cup! Състезанието бе пети, финален кръг от Българсите Даунхил Серии за 2017 и се проведе в истински екстремни атмосферни условия! Сняг, паднали дървета и неработещ лифт, не успяха да провалят успешното провеждане на събитието.

Времето изненада неприятно организаторите и участниците в състезанието, като в съботния ден когато се проведоха тренировките, през целия ден не спря да вали, а температурите бяха изключително ниски. В по-горните части на състезателното трасе дъжда преминаваше в сняг, който през нощта успя да натрупа и да направи надпреварата още по трудна и много интересна.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Лошото време успя да уплаши мнозина, но въпреки това в състезанието се включиха повече от 80 състезатели от цяла България, които показаха завидни умения на колелото и много смелост. По близо двукилометровото трасе се сблъскваха зимата и есента, а всички състезатели трябваше да се спряват със сняг в горните части на планината, много кал, мокри корени и стръмни хлъзгави отсечки.

Въпреки всички перипети, пред които бяха изправени организаторите и състезателите, събитието премина успешно, без сериозни травми и инциденти, като бяха излъчени победителите във всичките 7 възрастови категории  – деца до 14г., жени, юноши 15-16 и 17-18, хардтейл, мастърс 30+ и мъже елит.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

При 15-16 годишните най-бърз бе Йордан Анчев от отбора на Райдърс Юнайтед, който успя да спре часовника на 2:50.81 и заслужено се качи на първото стъпало на почетната стълбичка. С тази си победа, Анчев спечели и първото място в генералното класиране на сериите за 2017.  При по големите между 17 и 18 години, най-бърз бе Теодор Мавродиев, следван от Милчо Стоянов и Денислав Ангелов.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В категория хардтейл най-бърз бе Николай Георгиев от отбора на FourTwenty Bike Team, а в ветераните подиумът бе окупиран изцяло от неговите съотборници Дечко Груев, Петър Лозев и Александър Осенски.

При децата до 14 години най-бърз бе Михаил Георгиев от Велико Търново, а при дамите първа успя да се класира Виктория Гончева, която стана и шампионка на България за 2017. След нея на второ и трето място се наредиха Виктория Генова и Изабела Янкова.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

При мъжете елит, където конкуренцията бе най-голяма, на първото стъпало на стълбичката се качи Росен Ковачев, който постигна и най-доброто време за деня – 2:20.47. Четвърти остана Стивиан Гатев, който въпреки слабото си класиране на Витоша, успя да запази преднината си в крайното класиране в сериите и стана първи само на три точки разлика пред Ковачев.

Сезон 2017 бе изключително успешен за планинското колоездене в България и в частност в даунхил сериите, където участие взеха над 350 различни състезателя, а три от стратовете бяха включени и в календара на Международния Колоездачен Съюз и носеха точки за световната ранглиста.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Финала на Българските Даунхил Серии се осъществи с подкрепата на Нисан България, Ред Бул, Фондация София 2018, Витоша Ски, Рам Байкс, Анимал, Максбайк, Байк Хаус и други.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори