Филип Лхамсурен тръгва на поредното си лудо пътешествие

Филип Лхамсурен тръгва на поредното си щуро пътешествие, в което в рамките на близо половин година ще се впусне в джунглата на Южна Америка, изминавайки хиляди километри пеш, тичайки, катерейки се, карайки колело и плавайки с индианска пирога.

Но преди да ви разкажем повече за това приключение, нека разкажем накратко кой всъщност е Филип Лхамсурен за тези, които не са чували за него.

Филип е един истински приключенец, който цял живот не спира да пътешества. Фамилията му идва от неговите монголски корени, а от малко дете се справя успешно с предизвикателствата на живота. Живял е в Китай, Монголия и България преди да реши да замине за Френския легион. В последствие се завръща в България и участва в телевизионния проект „Сървайвър“.

IMG_3708

През 2013-а Филип осъществи пътешествие от Родопите до Памир, изминавайки над 10 хиляди километра с колело за 157 дни, в които преминава през Турция, Грузия, Русия, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан. В последствие той написа и книга за пътешествието си, озаглавена „Забравените пътища: от Родопите до Памир“, която определено ви препоръчваме да прочетете.

ZABRAVENITE PATISHTA-500x750

Сега обаче пред Филип предстои новата му експедиция „Along The Amazon”. По този повод в сряда бе организирано изпращане на приключенеца, на което той разказа за плановете си за пътешествието.
Експедицията изглежда доста опасна, в себе си съдържа куп неизвестни, заради което Филип не иска да говори много преди то първо да се случи. Плановете му обаче изглеждат впечатляващо. Той трябва да измине над 8 хиляди километра като от тях хиляда ще бъдат на велосипед, а най-голямото разстояние ще бъде изминато с индианско кану, наречено пирога.

Филип тръгва с оскъдни средства, които главно са събрани чрез спонсори и дарения, но както сам казва „вие и вашата сила сте най-големият ми спонсор, вие ми давате сила, не съм нито най-добрият бегач, нито най-добрият колоездач.“ Прехраната ще си осигурява главно чрез риболов, а леглото му ще бъде хамак. Сигурно си мислите, че за подобно приключение, Филип ще има на разположение модерен велосипед. Това обаче изобщо не е така. Той ни разкри, че тръгва със съвсем обикновен планински велосипед, който в последствие ще трябва да го продаде, за да си купи лодка.

IMG_3694

А откъде ще мине Филип и какво го чака в Амазонка? Прочетете от самия него:

“Началото на април ще стартирам от Еквадор, от брега на Тихия океан, ще тичам 200 км до столицата Кито. После ще карам колело до джунглите, пред мен се изправят Андите и възнамерявам да изчака един от най-големите върхове в Андите, Каямбе, загаснал вулкан. Почти 6 хиляди метра и да погледнеш джунглата. А като погледнеш на Запад ще може да видиш Тихия океан. Две големи красоти ме очакват от двата края.”
“Ще продължа в джунглата, ще стигна до един приток на Амазонка, който е най-голямата река в Еквадор, Рио Напо. Ще стартирам от една крайбрежно градче, наречено Кока. Начинът на придвижване ще е индианско кану, кирога, от балсамото дърво. Това е най-популярният метод на придвижване там. Те използват с мотори, аз без. Няма да бъда толкова забележим за злонамерени хора. Един месец до Рио Напо тичане. катерене, каране на колело.”

IMG_3701

„Ще бъда готов за това нещо Южна Америка. В Кока ще продам велосипеда си за лодка, понеже са важни парите. Парите ми трябват за подкупи и логистика. Минавам райони, които са контролирани от партизани, терористи, престъпност за мен. Това е начинът, по който аз мога да мина. Трябват специални разрешителни. Те са много скъпи, а не вършат работа. Просто трябва да дадеш пари на ръка. Затова ще бъдат парите. И за други логистични неща. Понеже заминавам със страшно много багаж, с колело. Трябва да платя на някой да ми кара багажа с камион. Трябва да повярвам в него. Има много въпросителни на място. Ясно е, че ще намеря хората на място. Съответно и потенциалните врагове. Затова са тези пари.”

“И започва едно самотно плаване. Влива се в Перу, стига се до един голям град. Реката е най-голямата в света. Минавам трите граници, между Колумбия, Перу и Бразилия и влизам в последния етап на експедиция, който е в Бразилия.”

“Ще се прехранвам с риболов най-вече. Това ще е основната ми прехрана. Нося огромна аптечка. Не се съмнявам, че ще се справя, но няма как да контролирам човешкия фактор. Надявам се в края на юни да съм в столицата на Амазония град Манаус, където един човек ще ми помогне чисто логистически. Ако съм жив и здрав, ще продължа последния етап от Манаус до устието на Амазония, град Макапа.”

IMG_3693

Филип ще има сателитен телефон, осигурен от един от спонсорите му, чрез който ще можем да научаваме как върви пътешествието му. Всичко около Филип може да следите чрез Фейсбук страницата Along The Abandoned Roads / По Забравените Пътища. Ние също ще се опитваме да ви държим в течение със случващото се.

Остава единствено да пожелаем успех на Филип по време на неговата експедиция. Очакваме с нетърпение неговото завръщане, за да ни разкаже за случилото се в Амазонка.

Със закупуването на една от тези фланелки можете да подпомогнете експедицията на Филип.

Със закупуването на една от тези фланелки можете да подпомогнете експедицията на Филип.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори