Фернандо Алонсо купи Euskaltel и спаси отбора

Само допреди няколко дни ситуацията в един от отборите с богата история в шосейното колоездене – Euskaltel Euskadi бе много тъжна. По всичко изглеждаше, че Vuelta a Espana 2013 ще бъде последното голямо състезание в историята на отбора, а колоездачи и членове на екипа на практика вървяха с автобиографиите си в джоба в опит да си намерят нов работодател. Причината бе, че основният спонсор – баската телекомуникационна компания се оттегля от Euskaltel, а отборът не можеше да намери финансиране и бе принуден да преустанови дейност след края на 2013 година.

За щастие обаче сякаш от нищото се появи спасител и то не кой да е – двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо! Според вестник „El Periodico”, испанецът е купил лиценза на Euskaltel, а проектът му има бюджет от 6 милиона евро, които се очаква да бъдат покрити от личните спонсори на Алонсо.

Самият Алонсо потвърди, че е купил лиценза на отбора и обеща да работи прозрачно за него. “Ентусиазъм, сериозност, саможертва, развитие и прозрачност са ценностите, върху които ще се гради отборът“, обяснява Алонсо. Целта на пилота от Формула 1 е да създаде екип, изграден на базата на „прозрачност и никаква толерантност“, който ще имат за цел да бъде изключително успешен в състезанията, а също така и подобряване имиджа на колоезденето като цяло.

Алонсо, който от дълго време е фен на колоезденето и говори за желанието си да се създаде отбор, базиран около Алберто Контадор, в крайна сметка ще изгради тим, който ще е съсредоточен около бившия олимпийски шампион Самуел Санчес . В тима остават и другите големи имена – Игор Антон, Микел Ниеве и братя Исагуире.

628421e10632dd92763880ea3214ad6d

Контадор има сключен договор със Saxo Tinkoff, но е възможно да се присъедини към Euskaltel на по-късен етап.

Според изявление, публикувано на интернет страницата на Алонсо, той е решил да насочи вниманието си към Euskaltel, за за може отборът да продължи да се състезава. „След продължителни интензивни преговори между двете страни, които бяха и максимално дискретни, сме доволни да обявим, че испанският спортист е подписал първоначално споразумение за закупуване на колоездачния отбор и по този начин да избегне неговия фалит“, се казва в изявлението.

След като разказва за голямата си страст към колоезденето, изявлението продължава с твърдението, че Алонсо планира да изгради един „чист” отбор. „Ентусиазмът, сериозност, саможертва, развитие и прозрачност са ценностите, върху които ще се гради отборът“, обещава пилотът . „Алонсо е развълнуван, че ще стане важна част от колоезденето и ще бъде в състояние да подобри имиджа на този спорт. „Прозрачност и никаква толерантност“ следователно ще бъдат основните стълбове, на чиято основа ще бъде изграден този вълнуващ спортен проект“.

Той добави, че новият екип ще продължи договорите на колоездачите, които към момента са подписали контракти с Euskaltel за сезон 2014 г. и 2015 г. Целта е екипът да се разраства постепенно, но с ясното намерение в крайна сметка да се превръща в световна сила.

Изявлението изразява огромната благодарност на Алонсо, че Euskaltel ще може да продължи участието си в големи състезания. Той благодари на испанските фенове, които отдавна са изразили своята лоялност към отбора и казва, че се надява, че тя ще продължи и за бъдещите му начинания.

Изявлението изразява чувство за неотложност за това, което трябва да се свърши: „Считано от днес ще започнем сериозно тренировки, с максимални усилия и използване на най-доброто от нашия професионален опит, за да бъде отборът в състояние да започне първите състезания от сезон 2014 пълен с желание и дух за победи“.

снимки: БГНЕС

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори