Еволюцията на велосипедите през 2015 г. (част 1)

За радост или не на повечето хора, тенденциите в големите градове в световен мащаб е към намаляване на автомобилния трафик и към стремеж за увеличаване на велосипедите. В долните редове ще ви представим интересни инженерни и дизайнерски решения, част от които навлизат в света на колоезденето. Тези проекти целят да покажат множеството предназначения на пригодения за съответната нужда велосипед, който може успешно да замести автомобила.

1. Състезателния „велосипед“ AreoVelo Eta

Ета не е типичният велосипед за неделна разходка в парка. Футуристичният, приличащ на НЛО канадски проект, на 18 септември 2015 г. постави рекорда за най-бърза машина, задвижвана от човек. Тогава Тод Рейчард успява да достигне 140 км/ч. Именно аеродинамичният му дизайн спомага за намаляване на съпротивлението, като управляващият вижда пътя пред себе си посредством дисплей и две камери, монтирани в предната част на машината.

(Credit: AeroVelo)

2. Сгъваемият Хеликс

3Това не е първият в света сгъваем велосипед, но определено е един от най-красивите, създавани някога. Велосипедът, дело на канадски инженери, е изработен изцяло от титан, има дискови спирачки, вътрешни скорости и се заключва и отключва само с две движения. Освен изчистеният дизайн, другият голям плюс на проекта е неговия размер, когато е свит – само колкото едната му гума. Това го превръща от средство за транспорт в малък багаж. Цената му ще варира между 1300 и 1700 щатски долара, а проектът тепърва стартира кампания в Kickstarter за набиране на финансиране.

(Credit: Helix Folding Bike)

3. Дървеният велосипед WooBi

4

Представеният на седмицата на дизайна в Милано, велосипедът на дизайнера Matteo Zugnoni определено грабва окото. Когато говорим за дизайн и визия на велосипедите, италианците са ненадминати. Рамката и вилката на WooBi са изработени от масивно дърво, което може да бъде избрано между орех, бук, ясен и други. Цветовете на седалката, ръкохватките и каплите също може да бъде по избор на купувача. Къде е тънкият момент в цялата работа ли? Цената от 7700 щатски долара.

(Credit: Matteo Zugnoni)

4. Бамбуковият Bamboo Bee

5

Каква по-добра идея от тази да направиш велосипед от материал, който може да бъде открит навсякъде около теб (в случая в Сингапур) – бамбукът. Дървото на бамбука е твърдо и едновременно еластично. Когато обаче се вложи в рамка на велосипед, той изглежда някак недодялан, сякаш некадърно споен в отделните му части. Именно в опит да избегнат това, Bamboo Bee са се опитали да направят отделните елементи на рамката да изглеждат плавно преливащи едни в други. Проектът също се е сдобил с финансиране от Kickstarter, а ако решите да си го купите – той ще пристигне у вас на съставните си части, оставяйки ви да се борите със сглобяването му в домашни условия. Цена: между 1500 и 3500 щатски долара.

(Credit: Bamboo Bee)

5. „Странникът“ Halfbike

1010109_602635283156969_612942288_n

Името на изобретението на проект „Колелиния“ пасва перфектно на вида му. Велосипедът няма седалка и дори спирачки. Колоездачът стои изправен, а посоката на движението идва изцяло от тялото на човека. Огромното предимство на „Халфбайк“ е неговият размер. Той е достатъчно малък, за да може без проблеми да се превозва в градския транспорт при по-големи разстояния, да се носи на рамо и да не заема излишно място в дома ви. Изработката му е изцяло ръчна, от алуминий и дърво, и тежи едва 8 килограма. Повече за него – тук.

Интервю със създателя на „Халфбайк“ – http://velocafe.bg/interview-s-izobretatelq-na-halfbike-martin-angelov/

Очаквайте съвсем скоро и втората част на нашата статия за най-интересните инженерни и дизайнерски решения в колоезденето от 2015 година!

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори