Еволюцията на велосипедите през 2015 г. (част 2)

Наскоро ви показахме първата част от статията ни за новите интересни инженерни и дизайнерски решения, част от които навлизат в света на колоезденето. Тези проекти целят да покажат множеството предназначения на пригодения за съответната нужда велосипед, който може успешно да замести автомобила.

6. За всякакви градски нужди: Ford MoDe:Pro

FDC

От Форд са се опитали да предложат решение на проблема с нуждата от превоз за търговски цели в големите градове. Навярно се досещате колко сложно може да бъде извършването на доставки на стоки в централната част на един голям град. Но може ли това да стане с велосипед? Да – с Ford MoDe:Pro – едно елегантно сгъваемо електрическо колело, което може да се ползва от куриери, доставчици на други стоки или лица, извършващи услуги. Велосипедът има багажник, достатъчно мощен електромотор, както и вграден джи-пи-ес. Идеята: оставяте буса в по-слабо натоварена част на града и поемате смело с изваденото от багажника сгъваемо колело.
(Credit: Ford Motor)

7. Velove Armadillo

8

И докато сме още на вълна велосипеди за търговски цели, представяме ви карго-колелото Velove Armadillo. Той не е типичният карго-велосипед, а разполага с четири гуми с индивидуално окачване, притежава хибриден електрически мотор и гигантски 35-литров багажник. Проектът е още на етап прототип, но си е поставил за цел да набере финансиране, а DHL Холандия вече използва един такъв. Ако стигне до широко производство, фирмата е обещала да го въведе масово в употреба навсякъде по света.

(Credit: Velove Bikes)

8.  Boxer Rocket

7

Инжинерна мисъл, насочена към друг проблем: как да се придвижим с малките деца в града, е довела до създаването на Boxer Rocket. Велосипедът, разполагащ, разбира се, и с електромотор, който да подпомага каращият, разполага със удобен кош, разположен в предната част. Той изглежда доста футуристично и същевременно напомня за времената на триколките.  В предната му част, на меките червено тапицирани седалки,  могат да се качат до четири деца, за които дори са предвидени колани. Велосипедът разполага с надеждни спирачки, преден фар и дори клаксон. Цената – „скромните“ почти 8000 евро.

(Credit: Boxer Cycles)

9. Екзотичният SPA Bicicletto

9

Отново един блестящ италианец влиза в класацията. Марката SPA е позната на любителите на стари автомобили от началото на 20-ти век. Въпреки класическия си дизайн и достолепната възраст на компанията, този проект разполага с технологии от 21-ви век – електромотор, който може в комбинация с въртене на педалите да измине около 100 км. с едно зареждане. За дизайнът … ще останем безмълвни.

(Credit: Nuova Società Piemontese Automobili)

10. „Велоавтомобилът“ The Future People Zeppelin

10

И може би най-странното и интересно предложение в класацията идва от компанията The Future People. Техният „Цепелин“ беше демонстриран за първи път тази година на изложението в Детройт и предизвика много дискусии. Но все пак никой не може да отрече перфектният баланс между автомобилна визия и удобства, и задвижване (от двама човека) посредством въртене на педали. Ще следим с интерес проекта и ще ви информираме за повече детайли, свързани с него.

(Credit: The Future People)

*Източник – http://www.bbc.com/

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори