Етрополе – Кордуна – Етрополе

Назаем от hiperturshia.com

Автор на описанието на маршрута: Красимир Великов

Стара планина: разделя България на Северна и Южна. На запад се простира до реките Търговишки Тимок и Височица, а на изток, при нос Емине достига до Черно море. Най-високият връх на Стара планина е връх е Ботев – 2376 м. От планината извират реките Лом, Огоста, Янтра, Русенски Лом, Камчия.

Етрополе – Кордуна – Етрополе: „Ако махнем техническата страна на карането, районът е изключително красив, особено есента! Освен това има и няколко местни забележителности като водопад, манастир, древна крепост и пещера. В зависимост от времевите и физическите ви възможности, можете да направите от небрежно разцъкване по черни пътища и екопътеки, до изкачване на билото и 15 километрово спускане по един от трите варианта.
За да стане бързо, лесно и без излишно пуфтене, завъртете по привидно неработещия Златишки проход, който ще ви изведе точно където трябва. Оттам, след подсичане на изток (или изкачване до върха), сте в изходна позиция за спускане.  Спускането е бързо, стръмно, на места технично, а находка за мен бяха няколко участъка в последните 4-5 км от трак (1). Тесни горски пътечки и стръмен техничен склон в края, осеян с камъни и корени за разкош. И всичко това се случва в красива букова гора. Мястото, откъдето се разделят трак (1) и (2)(3), е след поляната с ловната вишка. При трак (1) има лееек „мамата“ елемент, но не е нищо сериозно. (2) и (3) поемат заедно вдясно през гората и по пътека и горски пътища се спускат към манастира.“

Ниво: Трак (1) е най-техничен от трите и изисква поне средни умения. По (2) и (3) условията са по-умерени, но също има места за качествено пребиване.

етрополе-кордуна-етрополе

 

Дължина (1):  32.17 км. Денивелация(1):  изкачване- 1,558 м., спускане- 1,579 м.

GPS (1): http://www.gpsies.com/map.do?fileId=pnrmzbsfjejtfnrq

 

етрополе-кордуна-етрополе профил 1

Дължина (2): 31.15 км. Денивелация (2)- изкачване- 1,295 м., спускане- 1,317 м

GPS (2): http://www.gpsies.com/map.do?fileId=wzxxjodvdtpcfwkz

етрополе-кордуна-етрополе профил 2

Дължина (3): 31,57 км. Денивелация (3): изкачване- 1,325 м., спускане- 1,353 м

GPS (3): http://www.gpsies.com/map.do?fileId=ajwxlpsnflltimop

етрополе-кордуна-етрополе профил 3

 

За още интересни маршрути във Витоша и други планини, посетете http://www.hiperturshia.com/pismena-Routes+in+Bulgaria-29.html или прочетете другите ни статии в секция „Маршрути“.

* „ВЕЛОКАФЕ БГ“ ООД не носи отговорност за съдържанието, точността и коректността на описанието, gps-следата и състоянието на маршрута. Съветваме колоездачите да не надценяват уменията си и да избират подходящи за нивото им пътеки в планината. Ако имате някакви корекции или забележки по отношение на маршрута, нашишете го като коментар под статията или ни пишете на info@velocafe.bg

Гост автор
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори