Ревю: Гамаши Endura MT500

През миналия месец направихме ревю на ръкавиците Endura Windchill, а сега продължаваме серията ревюта на продукти на Ендура, предназначени за студените месеци на годината. Ще представим на вашето внимание гамашите Endura MT500.

Бързаме да обясним какво всъщност са гамаши и как се използват те, тъй като сигурно има и хора, които не са наясно. Гамашите са изработени от здрав и качествен неопрен, пригодени са за обувки за колоездене като се поставят над обувките, а целта им е да пазят топло и сухо на краката и в същото време предпазват от цапане на обувките.

Както направихме с ръкавиците, така и при гамашите, решихме, че би било най-добре да ви дадем повече гледни точки, за да можете сами да си направите извода, дали този продукт е подходящ за вас. Гамашите бяха изпробвани от двама души от нашия екип, както и един наш приятел, който на драго сърце се съгласи да разкаже впечатленията си от продукта.

ГАМАШИ ENDURA MT500

Reviu

Условия за изпробване

Явно, че зимата няма да ни даде особено добри условия за най-качественото изпробване на продукти, предназначени за зимата. Все пак имахме достатъчно време да изпробваме гамашите и се възползвахме от всеки момент, в който имаше сняг, дъжд и по-студено време. Всеки от нас имаше по около 3 седмици, за да придобие впечатления от гамашите.

Впечатленията

Логично първото нещо, което прави впечатление е видът на гамашите. Те не са особено красиви, но пък и със сигурност не това е тяхната цел.

По принцип повечето гамаши са предназначени за шосейно колоездене, но гамашите на Endura са съвместими и за планински велосипед.

Дупките на подметката пасват перфектно на обувки Shimano, не сме чули да има и проблеми с други марки. Ципът на гамашите е отзад на петата, което е малко удобство при обуване. При петата има голямо светлоотразително лого на производителя, което може би няма да се хареса на всички, но пък помага допълнително при нощно каране.  Гамашите са високи малко над глезена и се закопчават лесно с лентата. Подметката е подсилена с кевлар, което си личи – за близо 3 месеца активно ползване, изобщо не е започнала да се протрива. Долната повърхност е набраздена и ви помага при изкачване на стръмнини или спускане по кални пътеки. Няма проблем и да се ходи с тях, когато не сте на велосипеда, което по принцип е големият недостатък на гамашите за шосейно каране.

gamashi-endura-mt500 (1)

Може би ще срещнете малко трудности при обуването. Добра идея е да ги слагате предварително върху обувката преди да се обуете, защото след това е доста по-трудно. Ако преди това не сте носили гамаши, сигурно ще ви е малко странно в началото, но бързо ще свикнете.

1328541960304-13c7xz72ef9wt-399-80Най-важният въпрос при такъв продукт е, дали е наистина подходящ за зимата – тоест дали топли и дали държи краката сухи при дъжд и сняг. Тук мнението ни за гамашите е много добро. След като ги сложиш, моментално усещаш топлината, която те дават на краката. Особено рано сутрин при температури около нулата си доста благодарен, че имаш такова допълнение към обувките. При малко по-високи градуси дори има „опасност“ да ви стане топло на краката.

Относно водоустойчивостта, оценката ни също е положителна:  при дъжд и сняг в нормални размери, гамашите вършат своята работа и краката остават сухи. Все пак не сме имали възможност да караме при много силен дъжд или снеговалеж, така че имайте на ум, че в такъв случай може и да имате проблеми. Но пък със сигурност ще сте по-добре подготвени с гамаши, отколкото ако сте без тях. А и чувството да се прибереш от каране в тежки условия и обувките ти да са чисти, си е доста приятно.

Мнение на приятел

Румен, 25г., кара шосеен велосипед:

 Пробвал съм няколко чифта гамаши и все още не съм намерил такива, които да са изцяло водоустойчиви. Все пак тези се доближават най-много до истината. Държат краката сухи при лек дъжд и сняг, при силен валеж, така или иначе, май нищо не може да помогне. Гамашите на Endura обаче съхнат доста бързо и все пак оставаш сух. Освен това не съм носил гамаши, които да топлят толкова добре колкото тези. Ако ги носите с вълнени чорапи, може и да ви стане прекалено топло.

Нямах проблеми с обуването. За сравнение – предоставените гамаши са размер XL, а аз нося обувки 43-и номер. Приятно съм изненадан от издържливостта на подметката, въпреки че не жалех особено гамашите. Видът им не ме интересува особено, тъй като целта им е единствено да топлят и да държат сухи краката. Като цяло – с удоволствие бих си купил тези гамаши!

gamashi-endura-mt500 (2)

Извод

Като цяло мнението ни е, че Endura MT500 са отличен избор за гамаши – топлят, държат краката сухи, пазят обувките от калните пръски, а и могат да се ползват както за шосейно каране, така и за планинско. Разбира се, винаги могат да се намерят и минуси като не особено красивия дизайн и не толкова лесното слагане на гамашите, но това са незначителни детайли на фона на това, което получавате. И отново обърнете внимание – гамашите могат да се ползват единствено заедно с колоездачни обувки!

Може би в настоящото хубаво време не се замисляте за покупката на такъв продукт, но все пак зимата не е свършила, а и не е лошо да сте подготвени за всякакви ситуации.

Съвети

Размер

endura_overshoes_size_chart_r

Това е табличката, по която трябва да изберете своя размер гамаши. Ако се колебаете между два, съветваме ви да вземете по-големия.

Пране

Гамашите се перат на ръка или в пералня на ниска температура. Все пак препоръчваме на ръка.

Цена: 59,90лв.

Къде могат да бъдат купени гамашите Endura MT500?

Можете да закупите гамашите Endura MT500, както и други продукти на Endura, в магазините на Drag Zone в София, както и онлайн на адрес: screambikes.eu. Можете и да се възползвате от намалението от 30% на избрани продукти на Endura и Vaude. Намалението важи от 15 февруари до 15 март, а сред намалените продукти са и ръкавиците Endura Windchill, за които писахме по-рано.

Повече за Endura
Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори