Емил Стойнев за Velocafe.bg: Какво е да си триатлонист и как се подготвя за „Лъвско сърце“

Разговаряме с Емил Стойнев, водещ български триатлонист и част от световния елит в крос триатлона. Участва на множество международни първенства, печелил е исторически за България сребърен медал на световно първенство по крос триатлон през 2015г. и стана победител при мъжете в първото издание на родния ултра крос триатлон „Лъвско сърце“, проведен в Странджа през 2016г.

12-часов триатлон среща спорта с тракийската култура в Странджа

Как би се представил на нашите читатели, които не са чували за теб и постиженията ти в спорта?

Триатлет, изявяващ се като планински колоездач последните години, на 24 години и, за съжаление, съм от София (смее се).

Триатлонът е тежка дисциплина, как се запали по нея и започна състезателния си път?

Доста късно се запалих. На 10-годишна възраст започнах с плуване при различни треньори, но определено не ми се отдаваше. Често преди тренировка тичах в парка до басейна и с времето това ми стана любимото занимание. Впоследствие, и дисциплина, в която се състезавах като част от триатлона. След година-две баща ми ми купи колело. Помня, че беше за 100 лева от колодрума, страхотна шосейка, която още си пазя! Директно спрях с плуването като отделен спорт и последните 12 години се занимавам с триатлон. Това е единствено благодарение на баща ми, с когото и до днес продължаваме заедно напред в спорта.

Как преминава един твой ден като се имат предвид тренировките ти и в трите спорта – плуване, колоездене и бягане?

Трудно е като подготовка, но пък правя нещо, което искам и обичам, а по-хубаво от това едва ли има. Ставам сутрин и излизам да тичам, обикновено към 7 часа – леко бягане, между 5 и 7 километра. След това карам планинско на Витоша. Зависи от деня, но най-често продължава около два часа.
В София избягвам да карам на шосе, защото смятам, че е опасно. В 14 часа имам тренировка по плуване – между 4 и 6 километра, а след това в 19 часа е основната тренировка по бягане, която е от 10 до 15 км. Това се случва шест дни в седмицата, като един е почивен. Този график обаче е труден за спазване, когато имам състезание.

Ти си най-изявеният български състезател по триатлон. Получаваш ли достатъчна подкрепа от страна на федерация и спонсори?

Дали съм най-изявеният или не, никога не ме е вълнувало. Правя това, защото ми доставя удоволствие и не мисля, че имам нужда от такива определения.
Федерацията няма финансиране последни 3 години, поради неизпълними критерии от страна на Министерството на спорта. Съответно, ако не си намериш личен спонсор, е невъзможно да отидеш на състезания в чужбина, където да се натрупа опит и значими резултати. Имам двама прекрасни спонсори за екипировка – Ram Bikes и Скот България – не е много, но към момента ме удовлетворява.

Предпочитаният ти спорт между трите в триатлона?

Нямам предпочитания, еднакво любими са ми и трите. А когато ги практикувам сред природата, както е в ултра крос триатлоните, е още по-интересно.

Разкажи ни твоите впечатления от първия организиран в България ултра крос триатлон „Лъвско сърце 2016“ – ти имаш база за сравнение с подобни състезания в чужбина, макар и не точно в планински региони?

Перфектна организация, жестока атмосфера, а емоциите не могат да бъдат описани… елате на 2-ри септември в Приморско и ги изпитайте, заслужава си!

Тогава премина трасето от 140 км за изключителното време от 7 часа и 11 минути, с цял час пред втория. Какви са целите ти за тазгодишното издание?

Макар трасето из Странджа да е малко удължено тази година, имам желание да завърша новото издание на „Лъвско сърце“ за под 6 часа и 45 минути. 

Какво ще посъветваш хората, които все още се колебаят дали да се запишат и не са сигурни, дали могат да се справят с някой от трите спорта?

Да не се колебаят и ако някой от спортовете ги спира, да се запишат на щафетата като отбор с още двама души. Кефът е гарантиран… и болката също! (смее се)

Какъв е твоят велосипед за състезанието и всъщност качественото колело необходимо условие ли е, ако искаш да участваш в сериозна надпревара като „Лъвско сърце“?

Смятам, че качественото колело е препоръчително, а работещото – задължително. По малко и от двете, биха направили перфектната машина за такова състезание. Моят велосипед е прототип на Ram Bikes, мега як

Участваш и в много състезания по планинско колоездене. Какво е мнението ти за нивото на този спорт у нас?

В последните години нивото се е вдигнало доста, но има ясно изразена липса на конкуренция в челните места. Това се получава, защото и този, както и много от спортовете у нас, са само хоби за повечето хора, липсва професионалното отдаване.

emil stoychev

„Лъвско сърце“ е първото по рода си състезание в България – участниците минават през природните забележителности на 4 резервата и покрай 12 тракийски светилища, преплетени в приключение с обща дистанция от 140 км. В регламента са включени традиционните за триатлон етапи, но с многократно увеличен обем: плуване в залив Перла – 3 км, планинско колоездене из Странджа – 116 км и бягане в резерват Ропотамо – 21 км. Тази година, освен индивидуалното, ще има възможност и за участие на щафетен принцип в отбори по трима.

Резерват Ропотамо @Игнат Дяволов

Резерват Ропотамо @Игнат Дяволов

Снимки на Емил Стойнев: AOFitLife

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори