Експериментално платно по средата на шосе шашна колоездачи и шофьори

Боядисано в зелено платно по средата на шосе шашна колоездачи и шофьори по пътищата на Оукланд.

Зеленото платно учуди доста участниците в движението, които не бяха сигурни за кого всъщност е предназначено то. “Не знам какво да правя”, признава Доув Томпсън.

Пътната мистерия всъщност е експеримент, който стартира през септември в калифорнийския град. Широкото 1,5 метра платно всъщност обозначава, че е както за велосипедисти, така и за автомобили.

Много от колоездачите, возили се по платното по средата на пътя, казват, че са доволни от него, защото им дава повече пространство в сравнение с обичайните тесни колоездачни платна.

“Проблемът като колоездач е, че постоянно сте в мъртвата точка на колите, когато сте отдясно или отляво на колата. Така че идеята е на широк път като този да бъдеш по средата на трафика”, обяснява Камерън Стивънс.

Все пак някои велосипедисти се страхуват да карат сред всички автомобили, въпреки че имат пълното право, и продължават да карат отдясно на пътя. Някои други американски градове като Лонг Бийч и Солт Лейк Сити също експериментират с общи платна.

“Надявам се, че експериментът ще увеличи вниманието върху това, че велосипедите се нуждаят от цяло платно”, споделя велосипедистката Ема Добинс.

Ако се прецени, че експериментът е успешен, подобни зелени общи платна ще бъдат направени и на други места в САЩ.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори