От 2019 ще има еднодневно състезание на Мон Венту

Най-добрите катерачи в професионалното колоездене ще имат шанс да преминат през легендарното изкачване Мон Венту благодарение на ново еднодневно състезание в календара за следващата година. Надпреварата от категория 1.1. ще премине през Вайсон ла Ромейн и ще завърши на Мон Венту. Тя е насрочена за неделя, 17 юни като част от уикенд, който ще включва и Santini GF Mont Ventoux в събота.

Новата надпревара ще се проведе седмица след Критериум Дуфине, разкрива вестник „L’Equipe“.

Мон Венту е считано за едно от най-тежките изкачвания в света, а международната си популярност дължи на Tour de France. По традиционния маршрут състезателите преминават 21,8 км с денивелация от 1617 метра като последните 16 км са със среден наклон от 7,9%.

Мон Венту е било част от Тура 16 пъти като в 10 от тези случая изкачването е и финал на етап. За последно височината бе включена в Тура през 2016-а, когато Крис Фрум се удари в мотор на организаторите и няколкостотин метра тичаше към върха.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори