Подземен паркинг Eco Cycle

Колкото и да не ви се вярва, някои градове имат проблем с местата за паркиране на велосипеди. Липсата на подходяща инфраструктура за съхранение, може да предизвика редица проблеми в случаи на извънредни ситуации. Например, ако някой си е закопчал колелото до противопожарен кран или на пътека за инвалиди.

Японската строителна компания Гикен разработва решение на този проблем с дизайна си за подземен паркинг за велосипеди. Eco cycle е цилиндрична подземна постройка, устойчива на земетресения и напълно автоматизирана. Съоръжението е 8.5 м на 11.6 м под земната повърхност, а механичен носач разпределя велосипедите в някоя от 204-те отделения.

Управлението на съоръжението е направено максимално удобно за потребителя. След като човек постави колелото си на съответно обозначеното място, на предната гума се поставя таг, който отговаря на членската карта на велосипедиста. Следва натискане на копче „Старт“ и механизма поглъща велосипеда, за да го съхрани на сигурно място, на някоя от свободните позиции. За да си вземе велосипеда, човек трябва просто да доближи картата си и автоматичния механизъм изкарва велосипеда за около 8 секунди.

Изключително удобно съоръжение, не само заради сигурността от съхранение на велосипеда под земята, но и заради начина, по който се оптимизира свободното пространство в градска среда.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори