Ревю: Градският велосипед Drag City Hawk Nuvinci

City Hawk Nuvinci е едно от новите попълнения в каталога на Drag Bicycles. От Веломания ни предоставиха велосипеда за тестово каране за една седмица и по-надолу може прочете нашите впечатления от карането му из софийските улици.

Общото ни впечатление е, че City Hawk предлага един много комфортен начин за транспорт в градски условия. Велосипедът осигурява максимално комфортна и изправена позиция на каране.

Оборудването, калници, цял предпазител на веригата, удобен багажник и т.н. правят велосипеда максимално удобен за всекидневните нужди на градския колоездач. Освен чисто практичен, City Hawk е проектиран да изминава максимални километри без нужда от сервиз. Топ модела от серията City Hawk притежава уникална безстепенна скоростна (seamless system) система, която позволява преодоляване на всякакви денивелации.

DSC01324

Ето и малко технически данни за модела. City Hawk се предлага само в един размер, но геометрията на рамката и подвижната лапа позволяват всеки да го конфигурира според височината си. Рамката е алуминиева A6+ Alloy, с еasy step design.

Това, което поне ние винаги сме намирали за нужно да притежава един градски велосипед, за да бъде функционален и удобен за каране в българските градове, този велосипед го притежава – амортисьорна вилка (в случая SR Suntour CR7 60mm).

 

Комфортът на велосипеда допълват седалката с пружини, калниците, цялостният предпазител на веригата, степенката и багажникът. В съответствие със Закона за движение по пътищата (по каквито основно се движат този тип колела), моделът е оборудван с предна и задна светлина, захранвани от динамо (което премахва проблемът с изтощената батерия), което е вградено в предната главина и е по-ефективно от познатия вариант, който се трие в гумата.

DSC01304

Моделът, който ни бе предоставен, е с ръчно изработени двустенни капли и шини, гуми Schwalbe Road Cruiser 622x42C, предна главина Shimano Dynamo Hub и задна главина Nuvinci N360. Командите също са Nuvinci.

DSC01311

 

Спирачките Tektro реагират изключително бързо и колелото спира чудесно.

Всичко по колелото, ако говорим за избор на цвят и модел, е добре избрано и в тон. Седалка (Cox Easse) според нас обаче не е добър вариант да бъде бяла, тъй като се касае за градско колело, което е нормално да бъде карано с панталон/дънки, а те пускат боя по нея.

DSC01320

Интересното при този модел определено е иновативната скоростна кутия. Ако говорим за градско колело, скоростите задължително трябва да бъдат такива – скрити, тихи и малко на брой. Смяната на скоростите при Nuvinci е плавно, като много рядко веригата застава в положението, при което може да се усети неточно наместване. Технологията, използвана при този тип скорости, е изключително съвременна. Тя дава ненормиран брой скорости, които се сменят плавно, но винаги в движение! Механизмът притежава 32 дупки, диск и зъбчатка, която е заменяема. Самото движение е необслужваемо.

Смята се, че през 1490 г. Леонардо Да Винчи е създал първата скица на безстепенна предавателна система, откъдето идва името на модела.

Това че скоростната кутия е безстепенна дава изключително плавно и приятно усещане при превключване. Велосипедистът просто завърта командата и намира предавателното число, което е най-подходящо за съответната денивелация и физическите му умения. Системата е лесна за използване и не изисква по-специални знания и умения. Предвид това, че системата е вътрешна, механизмът не е в контакт с околната среда и има малка нужда от поддръжка.

Предоставихме велосипеда за проба и на нашата приятелка Гергана Стоева. Ето нейното мнение след карането на Drag City Hawk Nuvinci:

Градското колело Drag City Hawk Nuvinci е вдъхновено от класическата концепция за придвижването на две колела в града, като има всички основни предимства като такова – изправена стойка, много пространство за носене на багаж; удобна за сядане седалка, съчетана с ниската рамка; ергономично кормило, няколко скорости и стабилност. Моделът впечатлява с красота и ведрост.

Като недостатък определям теглото му – колелото е много тежко – нещо, което не очаквах на тази цена. За доизбистряне е и идеята за заключващия механизъм. оценка – 6/10 и заради цената.

 Drag City Hawk Nuvinci можете да намерите в магазините DragZone, както и онлайн на Screambikes.eu

Ето и галерия със снимки на Drag City Hawk Nuvinci:

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори