Разкрит документ на UCI показва планове за голяма реформа в колоезденето

reforme

Радикални планове за промени в най-високия ешалон на професионалното шосейно колоездене бяха разкрити от италианския сайт cicloweb.it, който се е сдобил с документ, който показва плановете на Международния колоездачен съюз за следващите 5 години.

Документът е на френски и е озаглавен „La Reforme du Cyclisme Professionel” (реформа в професионалното колоездене) и най-вероятно е подготвян за повече от една година.

В групата от заинтересовани лица, които са взели участие в подготвянето на плана, има представители на Международната асоциация на организатори на колоездачни състезания (AIOCC), на UCI World Tour, както и организатори на някои от най-големите състезания в колоезденето и представители на самите колоездачи като Асоциацията на професионалните колоездачни отбори (AIGCP) и Асоциацията на професионалните колоездачи (CPA)

Настоящият формат на Световния тур няма желаната популярност, така че е взето решение структурата да бъде променена и да има качване в по-горна група и изпадане, както е във футбола. Освен това отпада изискването за елитните отбори да участват на две състезания едновременно. Отборите ще бъдат разделени на две дивизии като в горната ще бъдат 16 отбора, които ще участват във всички големи състезания, докато други 8 ще разчитат на получаване на уайлд кард за състезанията.

В момента отборите от Световния тур могат да имат максимум 30 състезатели, а при новите правила максимумът ще бъде 22-а, но тимовете ще имат възможност да имат и един втори отбор с между 8 и 10 колоездачи.

UCI смята да запази формата на Професионалните континентални и континентални отбори като не променя и техния календар от състезания.

Радикалните промени обаче са в календара на елините отбори, където някои от най-големите в историята състезания губят статуса си, а някои изобщо отпадат от календара, който е ограничен до 120 дни. Така например състезания като Vuelta al Pais Vasco, Tour de Romandie, Tour of Poland и Eneco Tour изобщо няма да намерят място в топ ешелона.

Трите Гран Тура остават по 3 седмици, но две други дълги етапни състезания – Paris-Nice и Tirreno-Adriatico, са намалени до 6 дни.

Две елитни състезания ще има в Канада, но нито едно в САЩ и Великобритания, които са два от най-бързо развиващите се пазари в спорта. Обиколката на Британия изобщо няма да попадне в календара на първа и втора дивизия, където пък е новото състезание Dubai Tour. С него, както и Обиколките на Катар и Оман, ще има общо 15 дни състезания в Близкия Изток сравнени с едва 7 в страна като Белгия.

Все още обаче не е ясно, дали написаното в разкрития документ е финално решение или само предложение, но все пак то показва ясното желание на заинтересованите страни за промяна в структурата на шосейното колоездение. Трябва все пак да бъде отбелязано, че документът е бил създаден докато президент на Международния колоездачен съюз бе Пат МакКуид, така че бъдещето на колоезденето може да поеме и друга пътека под ръководството на новия бос Брайън Кууксън.

Прочетете целия документ ТУК!

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори