Подробни впечатления от „Дни на предизвикателствата“ 2014

IMG_1263

Автор: Денислав Кандев

За десета поредна година Аула Максима на УАСГ, някои го знаят и като ВИАС, стана домакин на форума за екстремни спортове и лайфстайл – „Дни на предизвикателствата“. От 2 до 4 декември, в рамките на форума, се изгледаха множество филми, презентации, чуха се историите на пътешественици, любители и професионалисти в спортове, които се практикуват навсякъде по земното кълбо, на суша, във въздуха или във водата. Изключително добро впечатление направи огромния интерес към събитието. Дали защото хората следят и го чакат, знаейки за него от предишни години, или медийното отразяване си каза своето, но опашките за билети, които да се закупят на място бяха огромни. Фоайето пред залата беше пълно и едвам можеше човек да се размине от желаещи да гледат и да слушат, от групички от хора, които се познават и си приказват за случилото им се през изминалата година, за нови планове за предстоящия зимен сезон и 2015 или просто за живота, Вселената и всичко останало.

За поредна година, за три дни, на едно място беше събрана почти цялата общност от хора, които се занимават с екстремни спортове. Всички те обединени от идеята да участват на този фестивал. Организаторите на събитието дадоха най-доброто от себе си и за поредна година създадоха една приятна неформална атмосфера между участници, организатори и публика. За това спомогна и фактът, че част от зрителите през изминалите години са станали участници през тази. Това говори, че този форум има силата да вдъхновява хора да започнат да се занимават с екстремното. За невероятното усещане да си част от Дните на предизвикателствата 2014 спомогнаха и гостите, за които ще разкажем по-надолу, които представиха невероятни истории за наистина спиращи дъха преживявания. Трите дни на фестивала започнаха с награждаване на победителите от фотоконкурсите „Балканът крие своите тайни“ и „Хората от планината“ . От филма за хижаря на хижа Козя стена разбрахме, че всъщност си е доста изморително да спиш по 3 часа и да направиш трицифрено число мекици за гостите си, че зимите са самотни и тежки, но пък удоволствието от работата е несравнимо.

Първият ден на фестивала продължи с презентация на WWF за реките. Доста недоумение в залата предизвикаха наистина скандалните инженерни решения при изграждането на бентове и каскади по течението на реките, които човек взема, когато се помисли за риба и реши, че знае как тя ще се върне нагоре по течението, за да хвърли хайвера си в по-чистите води. От стълби, приличащи на такива в жилищна сграда до огромни отвори, които рибата трябва да нацели, за да преплува през изкуствено създадените прегради по теченията. Интересен, но не особено приятен е фактът, че в България няма нито една река, която да не е „доработена” от човек. Независимо дали ще е свързано със самото течение или бреговете на реките – от сеч, през застрояване, до бентове и каскади. Няма свободна река в милата ни родина, всичко е „подобрено”. Последва невероятно адреналинов филм за BASE jump на Маел Баге, който освен джъмпър е скиор, катерач и алпинист. Невероятно удоволствие е да гледаш подобни филми. Усещаш как се надъхваш да направиш такова нещо, да усетиш адреналина.

Откриващият ден от тазгодишните „Дни на предизвикателствата” продължи с първия специален гост в рамките на фестивала – Боян Петров. Този човек е феноменален. Може да сме ориентирани към колоездене и велосипедни спортове, но не може да не му признаем невероятното постижение. Три осемхилядника за един сезон!!! К2 (8611), Канчендзьонга (8586) и Броуд Пик (8047). Първият българин, стъпил на втория по височина връх в света – К2, който се счита за един от най-сложните, първият, който изкачва три върха в рамките на едва няколко месеца. Да чуеш разказа му и да гледаш снимките, клипчетата – определено клатиш глава пред постижението на този човек. Последва презентация на БФКА за създаването и развитието на катеренето и алпинизма в страната ни. Програмата продължи с презентацията на Юлиан Ангелов за пътуването му в Иран. Затвърди се усещането, че колкото по на изток отиваш, толкова повече духът ти извървява по-дълъг път от тялото. За пореден път снимките показаха, че тази държава всъщност има адски много какво да покаже и нейния образ не е този, който ни представят.

След Иран се пренесохме на нашия полуостров. Боян Николов показа пътешествието си през три морета – Черно, Егейско и Йонийско, делтата на Дунав в солов каяк. Голямо постижение е да преминеш към 2200 км сам, гребейки около бреговете и бивакувайки на плажове. Последното, всъщност си е доста приятно. Програмата продължи с кратко клипче за SLAG-line, което ни върна в дните на жегите от лятото и на пиенето на биричка в парка…Бее доста носталгично и приятно. Гмуркане и Христина „Ина” Димитрова, главен редактор в списание „Diving”, занимаваха зрителите към 21 часа. Завръщане към необятната морска шир, подплатено с невероятни фотографии от морското дъно.

Последва филмът на Весо Овчаров. Парапланеризъм и акропланеризъм. Невероятни локации, Хаваите, явно са невероятна дестинация за акро пилоти. Отново увиснали ченета, отново аплодисменти, радостни възгласи. Сигурен съм, че всеки в залата си сложи в списъка да пробва какво е да лети с парапланер, а ако му хареса и да пробва да научи поне един трик. Първият ден от програмата завърши с документален филм за българската експедиция на Еверест от 1984г. – „Мечтата Еверест”. Тридесет години по-късно, остава споменът за невероятното постижение на 24-ата български алпинисти, които изкачват Западния гребен, известен като „Жестокият път”. Постижението не е повторено от нито една българска експедиция след това. На 20 април Христо Проданов е на върха, българин е на Покрива на света. За рекордно кратко време, без кислород и сам. Въпреки това той завинаги ще остане на Еверест. Като всеки голям подвиг и този завършва с трагедия.

Вторият ден започна с презентация на YOMADS, която представи интересни възможности за лицата между 18 и 40 години. „Прозрачни планини” ни разказаха за своята инициатива за запознаване на широката общественост с важните въпроси за гражданския контрол върху предстоящите държавни планове за ползване, устройство, стопанисване, палаткуване, трекинг и т.н. Екипът на „Прозрачни планини” ни представиха платформа за участието на всеки един гражданин в процесите, които се случват с българските планини, по-конкретно с Пирин.

Александър Пенков ни разказа за невероятното преживяване да пътуваш на стоп през Алпите, да катериш върхове и да се срещаш с невероятно гостоприемни хора, които да подслонят палатката ти в дворовете си. Видяхме много снимки от върховете Weissmies 4023 м, Linard 3410 м, Wildspitze 3768 м, Grivola 3969 м и Dante del Gigante 4013 м. Чухме изключително интересни истории около пътуването, местните хора и природа. 

Уникален разказ на Теодора Маркова, Дамян Грънчаров, Виктория Янакиева, Александър Пенков, Цветелина Геновска, Момчил Велчев и Иван Славчев. „Между Нирвана и Самсара” – уникално хумористичната презентация на Атанас Куцев и Моника Балабанова за приключенията им в Индия, Непал, Тайланд и Малайзия. Освен многото смях, поради уникалното чувство за хумор на разказвачите, много хора останаха поразени как за 4 месеца се навъртат тооолкова много километри. Далечният изток наистина е странно и мистично място, което трябва да се посети. До тогава – презентацията на Наско и Мони беше наистина като портал, през който преминахме и се докоснахме до атмосферата на тези толкова любопитни държави.

И тук, уважаеми читатели, дойде момента, който на преден план излезе колоезденето. Консепт Криейтив показа какво е да организираш събития, свързани с планинското колоездене в България. Пет години, толкова дълго този невероятен екип се занимава с популяризирането на планинското колоездене в страната. Особено внимание се обърна на 4X Pro Bike Tour, байк събитието на годината за България. Не трябва да се пропуска да се отбележи и ежегодното вело събитие в Габрово – Gabrovo Challenge City DH 2014. То също беше обект на сериозно внимание от страна на Concept Creative. Спомена се, че подобни инициативи се замислят и в други градове на страната, което да разшири календара . Отбеляза се и закриването на байк сезона в Пампорово с ендуро състезанието Elevation 999. От екипа не пропуснаха да споделят и за организираното събитие в Ловеч – „Деца на колела”. Повече от 50 деца са взели участие в тази вело надпревара. Особено място в презентацията зае Home Mountain Bike Cup 2014. Домашното за София състезание, което се провежда за втора година и с което се закрива официалният сезон за вело състезанията. Разборът на сезон 2014 приключи с благодарност към Жоро Радев от True Riders, обобщение на постигнатото, споменаване на новите цели за идната година и, за жалост, известна критика към отговорната федерация. Подробности за събитията от календара на Консепт Криейтив – можете да прочетете и да видите на сайта ни.

Първа част от разказа на Консепт Криейтив:

Втора част от разказа на Консепт Криейтив:

След обобщението за байк сезон 2014 бързо се пренесохме на река Дунав, където Милена и Мария от X-клуб ни разказаха за това какво е да гребеш с двуместен каяк между Видин и Силистра.

Последвалият филм отново ни върна на две колела – еко експедицията на Вячеслав Стоянов около Черно море. Съчетанието на вело обиколка и запознаване на хората с екологичните проблеми около Черно море беше в основата на неговата презентация. Бесарабският българин, роден на п-в Крим, който от 15 години живее в България, разкри сериозния проблем със замърсяването на крайбрежието. Особено отблъскващи бяха кадрите на нелегални сметища по бреговете на Черно море. Въпреки че допреди е бил просто „редовен гражданин с автомобил“, днес има зад гърба си пътешествия и приключения на колело, които се равняват на над 70 000 км. Известен е като първия българин, обиколил с колело крайбрежието на Средиземно море и крайбрежието на Черно море, а скоро ще се пусне пак с колелото си от най-северната част на Северна Америка до най-южната част на Южна Америка. Нещо, което ще следим с интерес поради огромните мащаби и наистина невероятното предизвикателство пред човека и велосипеда като тандем.

Чрез индивидуалната си велосипедна експедиция по обиколката на Черно Море през 2009 година, с обща дължина 6 000 км, Вячеслав призовавал хората да повишат културата си за разделно изхвърляне на отпадъците както и да намалят използване на моторно-транспортни средства, замърсяващи въздуха и улиците на нашите градове. Мотото на мисията е: „Рециклиране на мисленето в полза на опазване на околната среда“. Експедицията носила името „REcycle“ – с двойно значение: рециклиране и обикаляне с колело. С разказа на Вячеслав приключи вело частта от Дни на предизвикателствата 2014. Дано догодина да има повече събития за любителите на байковете и повече презентации, които да видим.

Чуйте повече за експедицията „REcycle“:

Red Bull JOURNEYversiti 2014 – една инициатива, адски полезна за всеки, който разглежда снимането, журналистиката, филммейкинга като хоби или професия, но иска и да отразява екстремни спортове, в частност катерене. Над 100 кандидати и няколко подбрани победители – това е равносметката от съвместния евент на Ред Бул и списание 360.

Втората програмна вечер завърши с филма за изкачването на един непознат връх – Улветана, намиащ се в земя Кралица Мод, Антарктида. Филмът показа невероятния екип на Лео Холдинг, които при изключително тежки условия и с типичен британски авантюризъм и дух превзеха скалния масив. Страхотно удоволствие е да гледаш леко капризни, но надъхани британци и американец, да се катерят с голи ръце (буквално) при минус много. The last great climb определено заслужава вниманието и го препоръчвам на всеки.

Третата и последна вечер от „Дни на предизвикателствата 2014” премина основно като вечер на катерачите. PetzlRock Trip; Екстремни класики”; Клуб 42 – първото състезателно лято за младите катерачни надежди; Кръстина Ангелова – Ина по El choro 8b – кратко видео от преминаването на Кръстина по El choro, край село Карлуково, пещера Проходна.

Изключителният разговор с Лео Холдинг, който час и половина разказваше за това какво е да си катерач, бейсджъмпър, за загубата на приятели и за укротяването на адреналина в кръвта.

Изключително важна лекция изнесе Момчил Панайотов от Българска Асоциация Ски Свободен и Екстремен стил. Полезно е да си припомняме за опасностите, които крие планината и така любимото каране из нея. Особено когато стане дума за лавини.

Последно беше показан филма Tracing Skylines. Ски фрийрайд в града, в планината и навсякъде, където ти душа иска.

След края на програмата – Дните се преместиха на афтър парти в клуб Mixtape 5. За сплотяване на колектива на общността, занимаваща се с екстремно в България се погрижиха VoxBox, Мерудия, RockAShock.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори