Село Батулия приема второто издание на Джуренец Куест

На 17 юни (събота) ще се проведе второто издание на състезанието по планинско колоездене „Джуренец Куест“ 2017. Надпреварата е в дисциплина „крос-кънтри“, а трасето е около 32 км основно горски път, включващ кални, каменисти, тревни и неравни участъци.

Стартът е в село Батулия, община Своге, което се намира само на 30 километра от София. Началото е от 10:30 часа от паметника на майор Франк Томпсън в близост до центъра на селцето. Маршрутът минава в района на селата Батулия, Буковец, Лесковдол и Томпсън, като включва разнообразни терени, спиращи дъха гледки, а целта е покоряването на вр. Джуренец (1397 м).

Надпреварата ще включва категории за всички желаещи да се състезават, а освен това ще има и награден фонд 900 лева, разпределени по категории. Ще има и томбола за велосипед и други изненади от спонсорите.

Записването става онлайн през сайта до 16.06 (петък), таксата за участие е 5 лв, които се плащат на място при получаване на номер, като таксата ще включва групова застраховка на участниците за състезанието. Регистрирайте се ТУК!

Село Батулия: Батулия е село в Западна България. То се намира в община Своге, Софийска област.Намира се на 34km. от центъра на гр. София. Разположено е в планински район, в дела Мургаш от Западна Стара планина. Край селото минава Батулийската река.Селото се характеризира с умереноконтинентален полупланински климат. В землището на селото има кафяви горски почви, както и мина за антрацитни въглища, част от Свогенския въглищен басейн.
Селото е кръстено на войводите Батул и Илия.
Най-ранното споменаване на село Батулия е в турски данъчни регистри от 1453 година под името Батулие.
През времето на освободителното движение Васил Левски основава на това място революционен комитет и населението взема дейно участие в борбата.
Батулийският манастир се намира в хълм над селото в гората по пътя за с. Буковец, отстоящо на 10 km от Батулия.
Първото училище в селото е построено през 1884 година. През годините е било разширено с интернат, но днес не функционира. Читалище „Христо Ботев“ е основано през 1928 година.


Организатори: Събитието се провежда под патронажа на Община Своге и с подкрепата на велосдружение “Велокрация”

Спонсори:

mtelМТЕЛ – генерален спонсор на събитието. Най-големият мобилен опрератор в България.

 

MdlzМонделийз Интернешънъл – Mondelēz International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) е водещата снакинг компания в света с нетни приходи от приблизително 30 милиарда долара за 2016г. Създавайки вкусни моменти на радост в 165 страни, Mondelēz International е световен лидер в производството на бисквити, шоколад, дъвки, бонбони и напитки на прах, с марки като бисквити OREO, LU и Nabisco; Cadbury, и шоколад Milka;и дъвки Тридънт. Mondelēz International е горд член на Standard and Poor’s 500, NASDAQ 100 и Dow Jones Sustainability Index.

DragDragZone.BG – най големият онлайн магазин в България за велосипеди, компоненти, аксесоари и облекло.

 

cstCST – най-големият производител на велосипедни гуми в света. Фирмата има много богат избор на модели гуми за всеки един вид колоездене, предназначени както за по-напредналите, така и за начинаещи колоездачи.

coxCOX компоненти – произведени за велосипеди Drag.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори