През уикенда в Бургас се проведе състезанието по даунхил DH-BURGAS, а организаторите от Shore Invaders ни предоставиха резултатите в челните тройки на всяка една от категориите.
В най-интересната категория – мъжете +18 години, победител е Стивиан Гатев, следван от Пресиян Нанев и Боби Крумов.

Домакините от Shore Invaders пък се представиха отлично на домашното си състезание, което се проведе вчера на хълма на Шилото. Бургазлии завоюваха общо четири медала в различните категории – при жените злато спечели Виктория Генова, а при 9-годишните спечели Росен Ранков, следван от Антон Дачев и Ивайло Петков, и тримата от Shore Invaders.

Ето още информация, предоставена от организаторите:

Официални гости на финалите бяха зам.-кметът на спорта и здравеопазването в общината д-р Лорис Мануелян, директорът на ЦАУ „Възраждане“ Магдалена Манолова и генералният секретар на Български колоездачен съюз (БКС) Мартин Грашев.

Победителите спечелиха по два медала – от клуба организатор Shore Invaders и от федерацията в лицето на БКС. Именно състезанието DH-BURGAS е началото на доброто взаимодействие между клубовете и федерацията. „С Мартин Грашев имаме обща мисия – да обединим и изгладим всички различия между планинското и шосейното колоездене и всички да сме обединени под едно крило“, заяви организаторът на състезанието Николай Желев.

„Самите състезатели, които са най-реалният критерий за качеството на трасето и организацията на цялостното мероприятие, не скриха възхищението си и останаха очаровани от престоя си в Бургас. В тази връзка е напълно възможно Бургас да бъде домакин и на най-голямото състезание по планинско колоездене у нас – националния шампионат“, пишат още организаторите.

Ето и класирането в челните тройки на отделните категории от DH-BURGAS 2015

Жени
1.Виктория Генова – Shore Invaders

Деца до 9 г
Росен Ранков – Shore Invaders
Антон Дачев – Shore Invaders
Ивайло Петков – Shore Invaders

Юноши 10-14 г

Румен Белезирев – Vivo (вече Shore Invaders)
Самуил Георгиев – Champion Racing Team
Йордан Анчев – Vivo

Юноши 15 -17 г

Денислав Ангелов – Extreme Motion
Валентин Тенев – RAM Bikes Team
Мартин Ненчев – Go Ride Kona

Мъже 18+

Стивиан Гатев – Go Ride Kona
Пресиян Нанев – Сливен
Боби Крумов – RAM Bikes Team
Мастърс 30+

Венцислав Стойчев – Life Cycle/кръговрaт
Храбрин Хараланов
Любен Любенов – True Riders

Снимки: Илиян Филипов

Velocafe.bg
 • Чета тази статия и се чудя какво да кажа, какво да си мисля, а в главата ми изкачат ужасно много въпроси… Като за начало- едно огромно браво на Николай Желев​ за усилията му и това което прави, защото всички виждаме резултата от работата му с децата и знам колко е трудно да организираш подобно събитие, НО… „С Мартин Грашев имаме обща мисия – да обединим и изгладим всички различия между планинското и шосейното колоездене и всички да сме обединени под едно крило“, заяви организаторът на състезанието Николай Желев… В тази връзка е напълно възможно Бургас да бъде домакин и на най-голямото състезание по планинско колоездене у нас – националния шампионат.“ ми звучи изключително пошло и много несериозно. Първо, има няколко изисквания на UCI (за тези които не знаят UCI е Международния колоездачен съюз, чийто правилник следва и БКС) за провеждането на Национален шампионат, които следва да бъдат спазени:
  1. The length of the course and the duration of the event are determined as follows:
  Minimum Maximum
  Course length 1500 m 3500 m
  Duration of the event 2 minutes 5 minutes
  2. As set out in article 1.2.029, national mountain bike championships shall be run on the 29th weekend of the year (mandatory date). The UCI may grant dispensations for the southern hemisphere or in cases of force majeure.
  Concerning the calculation of the UCI rankings, national championships run before or
  after the mandatory date shall be considered as being run on the mandatory date.
  (article introduced on 1.02.12).

  В този ред на мисли трасето в Бургас към този момент с тези му параметри (колкото и добре да е направено) може да бъде домакин само на състезание за деца или на събитие извън календара на UCI и БКС (защото правилника на едните е подчинен на правилника на другите). В календара на UCI трябва да се намират и държавните първенства, но изненада – тях ги няма там, а би трябвало да са включени в календара още в края на миналата година… там бяха включени 3 други международни състезания от най-висок клас организирани естествено не от БКС, които за съжаление в последствие бяха оттеглени, по разбираеми причини…
  И чисто информативно – Националния шампионат всъщност се казва „Държавен Личен и Отборен Шампионат“ или накратко ДЛОШ.

  След това се замислих върху думите „Най-голямото състезание“ кой точно определя кое е най-голямото състезание и по какви точно критерии?
  За ваше сведение има планирана да се проведе цяла купа – поредица от състезания по планинско колоездене в дисциплини спускане и ендуро, която за съжаление не носи гръмкото заглавие „национален“, но за сметка на това ще включи по 5 старта в дисциплина и ще обиколи някой от наистина най-добрите трасета в България… Всички състезания се провеждат под една наредба и общо класиране и ранкинг система… Кога БКС е правил подобно нещо и къде точно се намира в цялата тази организация?!! Какво точно ще обединявате и кое е това „крило“ което безучастно стои и само усвоява средства на гърба на други?! Това за мен е пародия в най-висша степен, която за съжаление ме кара да се замислям дали въобще има смисъл да се занимавам с това което правя и дали последните 5 години от живота ми не са похабени напразно в бой с вятърни мелници… #КОЙ точно е БКС и колко пари е откраднал през последните няколко години? Много разбити мечти и прах в очите – това е БКС за мен. За първи път има изградена работеща система (който се интересува – http://www.race-series.com) за администриране на отбори и състезатели, но тя не е направена от отговорния орган в лицето на БКС, който много отдавна трябваше да направи подобно нещо, а е направена и финансирана от група хора с голямо желание и любов към спорта. Така се правят нещата мили хора – с желание и мисъл за нещата, а не с мисъл за това от къде може да се открадне..упс.. усвои още някой лев… И така липсващата сума от над милион лева няма да се върне, най-много да стане по-голяма и така докато има кой да се връзва на измамници като управляващите Колоездачния ни съюз… И сега следва въпроса накъде върви спорта нагоре или надолу? По-принцип би трябвало да е нагоре с оглед на това, че има все повече млади състезатели, че има работеща система за администрация, че има Даунхил и Ендуро Купа, че все повече родни състезатели имат участия в чужбина… но от друга страна ако Държавния шампионат се проведе по трасе, което добрите състезатели взимат за максимум 50 секунди…то накъде вървим и къде е нивото което гоним?! Ако националния ни шампион е „отсят“ на такова трасе тогава какво ще прави той като отиде и кара в чужбина на трасе за Световната купа? И последния въпрос е дали този така наречен „Национален“ шампионат не се прави само и само да се отчете дейност и в края на годината да се приберат „едни“ пари от министерството?

Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори