Децa искат велоалея до училище

Изграждане на вътрешноквартална алея в столичния квартал „Толстой“ – това поискаха ученици от 5-и и 6-и клас на 54 СОУ „Св. Иван Рилски“. Велоалеята ще даде възможност на децата да ходят на училище с колело, предаде БНТ.

Шестокласничката Христина Лекова представи идеята да се изгради вътрешноквартална алея от булевард „Ломско шосе“ до двора на 54-то СОУ “ Св. Иван Рилски“. Предложението е било прието с аплодисменти на последното редовно заседание на комисията по транспорт към Столичния общински съвет. „Доста от учениците са съгласни да идват на училище с колела. Само че ни е страх, че няма къде да ги оставим и че могат да бъдат откраднати. И по улиците няма как да караме колела, защото няма велоалеи“, разказва друга ученичка от 54-то СОУ.

Децата поискаха и поставяне на велопаркинг в двора на училището.

„До юни месец, юли това да стане факт, тъй като, разбира се, инфраструктурата изисква и подходящи атмосферни условия“, коментираха от Столична община. Те ще търсят финансиране от програмата за физическо възпитание и спорта, а експерти ще помогнат на учениците в попълването на документите, необходими за стартиране на процедурата. 

Velocafe.bg
  • Страхотна идея и новина. От общината също са реагирали адекватно, като са я приели с аплодисменти. Аз за пръв път чувам деца да искат подобно нещо и много се радвам. Надявам се алеята наистина да се реализира и да бъде построена качествено.

    • Дано наистина, новината е много позитивна. Ще следим случващото се 🙂

Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори