Даниеле Рато спечели дъждовния 14-и етап на Vuelta a Espana

Даниеле Рато (Cannondale) се оказа големият победител в 14-тия етап на Vuelta a Espana, който се проведе в кошмарни атмосферни условия. 23-годишният италианец обаче не се стресна от непрестанния дъжд и спечели първа голяма победа в кариерата си в 156-километровият етап от Бага до Колада де ла Галина в Андора. На цели 3:53 минути зад него завърши лидерът в генералното класиране Винченцо Нибали (Astana), който с второто си място успя да увеличи аванса си. Тройката допълни най-сериозният му конкурент Крис Хорнър (RadioShack). Американецът остана на 2 секунди зад Нибали и се изкачи на второ място в класирането.

Николас Роуч започна деня на тази позиция, но той завърши с изоставане от 7:22 минути и се смъкна на шесто място. Изглеждаше, че Алехандро Валверде също ще напусна борбата за първото място, но колоездачът на Movistar успя да намали загубите си в последните километри.

Така в генералното класиране Нибали води с 50 секунди на Хорнър, а Валверде и Хоаким Родригес са съответно трети и четвърти с 2:57 минути пасив.

Денят за Cannondale пък завърши със смесени емоции, тъй като лидерът на отбора Иван Басо приключи участието си в Обиколката на Испания.

Това бе първи от трите планински етапа в Пиренеите, а за щастие на колоездачите той бе дълъг „само“ 155.7 км, за разлика от неделния етап, който е считан и за най-тежкия – 224 км с 4 големи изкачвания и 3 дълги спускания.

Заради лошите атмосферни условия, дълго време нямаше картина от етапа, а в това време Рато се бе откъснал доста напред в компанията на Филип Жилбер (BMC) и Луис Санчес (Belkin). Двамата обаче постепенно намалиха темпо и така с аванс от 9 минути пред основната група Рато продължи сам към финала. Наясно с огромния си аванс, италианецът премина внимателно и в спокойно темпо последните две изкачвания и узакони първата си голяма победа.

Нибали и Хорнър караха рамо до рамо, а в последните завои носителят на червената фланелка изпревари с няколко метра своя съперник, за да вземе и бонификацията от 2 секунди. Десетката допълниха Хоаким Родригес, Самуел Санчес, Алехандро Валверде, Тибо Пино, Доменико Позовиво, Микел Меана и Леополд Кьониг.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори