„Да покараме колело, да променим диабета“

Поход с велосипеди ще се проведе на 22-ри септември в Борисовата градина в София. Той е част от „Европейска седмица на мобилността“, която се започва всяка година на 16 септември. Целта ѝ е да насърчи европейските общини да въведат и подпомагат устойчивия транспорт.

Велопоходът се организира от Посолство на Кралство Дания, Столична община и Център за градска мобилност. Участие в него ще вземат лично посланикът на Кралство Дания Сьорен Якобсен и заместник кметът по транспорта Евгени Крусев, информира clinica.bg.

Фармацевтичната компания „Ново Нордиск“ също се присъединява към велопохода под мотото „Да покараме колело, да променим диабета“. Целта е да се отбележи значимостта на физическата активност, като превенция на диабет тип 2. Липсата на движение води до 1/4 от случаите на хора с диабет. В света има над 400 милиона хора с диабет, като само в Европа те са 60 милиона или половината от населението на страия континент. В България хората с болестта живеят близо 480 000.

Липсата на физическа активност, наднорменото тегло, пушенето и нездравословното хранене са основните рискови фактори за развитие на диабет тип 2. Затова елате в петък с колело на лятната сцена в Борисовата градина, поканете приятел и нека заедно прекосим близо 13 км велотрасе, минавайки през възможно най-много зелени площи в София. Маршрутът включва преминаване през Борисовата градина, Ловен и Южен парк. Трасето не се препоръчва за деца под 8 години. Желателно е деца до 12 години да са придружени от възрастен. Началният час на похода е 10.00 часа.

Velocafe.bg
Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори