Официално: Колокросът бе предложен за включване в Зимната Олимпиада

Президентът на Международната федерация по колоездене Брайън Кууксън официално отправи апел до президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах с молба за разглеждане на кандидатурата на колокроса за включването му в програмата на Зимните Олимпийски игри.

Преди старта на тазгодишната Олимпиада в Сочи, Бах даде индикации, че е отворен за промени в правилата, отнасящи се до включването на нови спортове в Игрите.

Състезанията по колокрос са изцяло през зимата и понякога се провеждат на сняг и лед, но до момента не са разглеждани като вариант за Зимната Олимпиада заради следното правило на МОК: „Само тези спортове, които се практикуват на сняг или лед се считат за зимни спортове.“

Възможно е обаче това правило да бъде променено, което би отворило вратата и за включването на колокроса в програмата.

„Смятам, че колокросът, който се провежда през зимата – ще бъде вълнуващо допълнение към Зимните Игри“, сподели Кууксън в прессъобщение. „Колокросът изисква издържливост, експлозивна сила и невероятни умения за каране на велосипед. Много млади хора искат да започнат с колоезденето през школата на колокроса и спиращите дъха представяния на участниците при младежите на Световното първенство в Хоогерхейде ясно показват дълбочината на млади таланти по света.“

До скоро колокросът бе популярен спорт единствено в страните от централна Европа като Белгия, Холандия, Италия, Германия, Франция и Чехия, но постепенно придобива все по-голяма популярност по целия свят.

Програмата на Олимпиадата ще бъде дискутирана от Олимпийския комитет по време на Игрите в Сочи като Кууксън ще опита да окаже влияние за разглеждане на кандидатурата на колокроса.

„Очаквам с нетърпение да дискутирам, дали колокросът и други спортове, практикувани през зимата, трябва да бъдат част от Зимните Олимпийски игри“, допълни Кууксън.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори