Вело-тренировки

 

Принципите на колоезденето в основата си са прости. Целта ви е да се повиши издръжливостта и тялото ви да свикне с този режим. Повторението е важно  – „изплакнете” и после пак.

Как се постига това повишаване на издръжливостта?

Във вело-тренировките има три променливи величини:
– обем – показва колко (количествено)
– интензитет – показва степен на трудност (по-лесно или по-трудно)
– честота – колко често

Във вело-тренировките целта е да се повиши издръжливостта (да се свикне с натоварването) чрез увеличаването на обема, интензитета и/или честотата , за да се постигне „надминаване”, „надскачане”(обяснено по-долу), след това да се позволи на тялото да се възстанови (адаптационният стадий). Повтаряйте този процес  до достигане на поставените цели.
Ключът към ползотворната тренировка е откриването на точното съотношение между трите гореспоменати величини.

Кое е правилното съотношение? 

Намирането на тази комбинация  представлява научната и артистичната страна на тренировъчния план. Това зависи от индивидуалната характеристика и от поставените цели.
Например – колоездач, който ще участва в състезание „сенчъри рейс” от 100 мили (160,9 км) или повече за 12 часа, ще се концентрира върху обема, докато колоездач, който се подготвя за къси дистанции е по-вероятно да се фокусира върху интензитета .

Има много фактори, които трябва да се вземат под внимание, когато се изготвя тренировъчният план. Ако вземем предвид нещо основно като възрастта, веднага се вижда разликата в скоростта на възстановяване на организма при 20-годишен човек и 55-годишен човек. Основните тренировъчни планове са по-добър вариант от липсата на план и служат за добра основа, от която да се развиваш за напред. Колоездачът трябва да да отдели време за да се запознае от какво се нуждае тялото и кога.
Надминаване, надскачане

Съществуват 4 класификации на вело-тренировките:

  1. Тренировка под необходимото – Когато се отделя прекалено много време за почивка и възстановяване и недостатъчно време се прекарва в каране, тогава представянето не се подобрява.
  2. Силно претоварване – позитивни психологически нагласи и малки подобрения в постиженията, вие ставата по-добър, макар и бавно.
  3. Надскачане – Oптимални психологически нагласи и постижения, тренировъчният план трябва да цели „надскачане” на способностите.
  4. Прекаляване с тренировката – неправилна психологическа нагласа и спад в представянето, съпътствани с усещането за умора и негативна нагласа към тренировка.

 

В края на сезона, аз прекарах много време в графата „прекаляване с тренировката”, основно, защото се концентрирах на интензивност и това бързо изтощи батериите ми. Повтарям, че „наскачането” е целта, но трудно се преценява колко малко е прекалено малко и колко много е прекалено много.

Същността на велотренировката е много проста, но има много пътища за постигане на една и съща цел. Ако сте лаик в тренировките, можете и да покарате под инструкциите на някой опитен приятел, дори и за няколко месеца, това ще ви спести много време и енергия.

Източник: http://ilovebicycling.com/cycling-training/

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори