Вижте къде са българските градове в мащабна класация за колоездене

Сайтът Cityclock.org предостави много интересна и мащабна класация за общия процент на пътуванията с колело в 700 града от 40 държави.

Класацията е изготвена на базата на различни изследвания за отделните градове през последните години, а от Cityclock са си направили труда да съберат данните и да ги обобщят в тази класация.

Данните са на база на процента на пътуванията с велосипед спрямо всички пътувания в града. Класацията не претендира за някаква абсолютна достоверност, но все пак е любопитна за сравнение, още повече, че в нея попадат и големите български градове.

Лидер сред тях е Бургас, който е на 138-о място с 8% пътувания с колело. Това е резултат от изследване през 2011 година, а няма да се учудим, ако в последните 3 години процентът се е увеличил, тъй като наскоро отново се убедихме с очите си за развитието на града, за все повечето велоалеи, колела под наем и каращи бургазлии.

София е на 208-о място с 3%. В столицата са правени три подобни изследвания (2001, 2008, 2010) като трябва да се отбележи, че за класацията се взима най-високият процент. Най-ниският пък е 1%.

Русе и Стара Загора делят 248-о място с 2% пътувания с велосипед, а на 372-а позиция с по 1% са Плевен и Варна.

Иначе шампион в класацията е холандският град Грьонинген, където са измерени внушителните 55% пътувания с колела. Втори е Грайфсвалд (Германия), следват Лунд (Швеция), Амстердам (Холандия), Асен (Холандия), Мюнстер (Германия), Копенхаген (Дания), Лайден (Холандия), Утрехт (Холандия), Вастерас (Швеция).

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори