Вело поло

Днешната доза любопитна информация, ще ви запознае с един вид спорт, който може би малцина предполагат, че същестува – велосипедното поло или вело поло.

Както предполагам се досещате, играта наподобява обикновено поло, но вместо коне (или слонове), играчите използват велосипеди. Това, което може би ще ви учуди е, че играта съвсем не е нова. Първият вело поло мач се е изиграл през 1891 г. в Ирландия. От там, само за няколко години, играта добива популярност във Великобритания, Франция и САЩ, като днес се играе официално в 26 държави.

Правилата са прости. Два отбора, по 6 човека в отбора, като на терена играят 4-ма, а останалите са резерви. Отборите се борят за малката топка с дълги дървени чукове, а целта е да се отбележи гол в противниковата врата. И това в рамките на 30 мин.

Velo polo 2

По-интересна е разновидността на традиционното вело поло, което става все по-популярно в последните години, т.нар. градско вело поло. Особеното тук е, че отборите са от по 3-ма игра чи, без резерви. Играта започва, като топката се поставя в центъра на игрището, а двата отбора чакат зад вратите си. След даден сигнал, играчите тръгват да се борят за владението на топката. Има 2 вида удара с дървения чук. Първият е с, някоя от двете страни на чука, като само така може да се вкара гол. Другият удар е със страничната част на чука, което се използва по-скоро за подаване и приплъзване на топката. Ако играч вкара гол с тази част на чука, той не се зачита. Също характерно за тази разновидност на вело полото е, че играчите нямат право да докосват земята с крак. Ако това се случи, играчът няма право да „пипа“ топката, докато не отиде до предварително определено място на терена, като вид наказание.

Тъй като градското вело поло е сравнително нов, разрастващ се спорт, правилата може да се различават от град на град. От 2009 г. насам са създадени няколко организации, чиято цел е да развиват и усъвършенстват спорта. Основните са Северно-Американската Асоциация по Градско Вело Поло (NAHBP)и Европейската Асоцияция по Градско Вело Поло (EHBP).

Динамиката на градското вело поло изисква и специална екипировка. На теория, всякакъв вид велосипеди са позволени, но повечето играчи използват фиксита, с някои дребни модификации. Например вилката на велосипеда за градско вело поло е по-къса и права. Това позволява на играчите да правят по-къси и остри завои. Често пъти, играчите слагат защитни слоеве от картон върху спиците, на принципа „направи-си-сам“, за да предпазят велосипедите си.

Вижте и тези видеа, свързани с вело полото:Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори