Хърватия заменя скутерите за пощальони с електрически велосипеди

Хърватската поща започна търг за закупуването на 180 електрически велосипеда. Те трябва да заменят 180 скутера, които в момента се грижат за разнасянето на писма в страната.

Решението за смяната към е-байкове е взето след проведени тестове, специално за Хърватската поща, за да бъдат изпробвани велосипедите при всекидневна употреба. Проектът получава и финансова подкрепа от хърватското правителство.

6-месечният тестов период бе проведен като част от финансирания от Европа проект Pro-E-bike, а след неговия край Хърватската поща бе впечатлена колко лесни за ползване и поддръжка са електрическите велосипеди.

“Те виждат е-байковете като по-добро решение от скутерите, които са в употреба в момента и имат диапазон от 25-40 км. Е-байковете имат същия диапазон, но дори когато батерията се изтощи, можеш да продължиш да караш е-байка”, споделя проектният мениджър на Pro-E-Bike Ранди Рзевнички.

Сега от Хърватската поща очакват голям брой от кандидати, които да изпълнят поръчката. Изискванията са високи – велосипедите трябва да имат двугодишна гаранция, а батериите да имат капацитет от 800 презареждания. Цената ще бъде над 400 хиляди евро като 40% от тях ще дойдат от Зеления фонд на хърватското правителство, което иска да промотира чисти технологии.

Електрически велосипеди по същата програма вече се използват в Естония, Унгария, Босна и Херцеговина, Латвия и други държави.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори