Критична Маса София 9 – на 28-ми април

Деветото издание на Кристична маса София ще се проведе на 28 април.

Ето и подробностите:

Не пречим на движението, ние сме движението!

Критична маса София вече е изцяло самоорганизирано събитие. То няма едноличен организатор. Всички участници сами носят отговорност за действията си. Всички са длъжни да спазват ЗДвП и да не пречат на останалите участници на движението!

Дата и място на провеждане: 28.04.2017 г. от 18:00 ч., начална точка: пилоните на НДК.

„Критична маса е социално вело-събитие, целящо да припомни на всички останали, че ние също сме участници в движението. Призоваваме всички велосипедисти, както и велоклубове, да се включат и разпространяват събитието, за да достигне наистина критичната маса, нужна за промяната, която търсим.

Държим да напомним на шофьорите да не паркират на велоалеите така, както ние не си оставяме велосипедите по средата на улицата.
Държим също така да им напомним, че са длъжни да пазят водачите на двуколесни ППС, КАКВИТО СА ВЕЛОСИПЕДИТЕ. Уважаеми шофьори, моля, оставяйте повече разстояние при изпреварване! Двуколесните ППС нямат стабилността на четириколесните.
Държим да напомним на пешеходците да не вървят по велоалеите, защото тротоарите са предназначени за тях.
Държим органите на реда да подхождат обективно към инциденти, включващи велосипедисти.
Държим институции, кметове и фирми-изпълнители да си вършат коректно работата, изграждайки адекватна вело-инфраструктура, както и поддържайки я в последствие. И то не само предизборно.
Държим цялото общество да се съобразява с нас така, както и ние се съобразяваме с него. Защото изборът на велосипед пред автомобил означава по-малко задръствания, по-чист въздух и по-здравословен начин на живот.“

Критичната маса е основа за сформиране на мрежа (маса) от велосипедисти/колоездачи, скейтъри, хора на ролкови кънки и други самоходни хора. Едно социално събитие, на което се събираме, общуваме по между си и споделяме какво ни вълнува, като се забавляваме заедно по градските улици с колела, ролери, тротинетки и др. Това е и повод да се отпразнува и утвърди правото ни да ползваме пространствата в града. Особено когато става дума за критично-голяма група от порядъка на 200-300 (и повече, надяваме се) души, няма как да става и дума да се явяваме пречка на една-две коли и те да бъдат с по-голям приоритет от нас. И от тук идва и една от мантрите на Критична Маса: „Не пречим на движението, ние сме движението!“.

Това е една чудесна възможност участващи и минувачи да се забавляват – да се смеят, да слушат музика и да се вдъхновяват – напълно естествено за петък вечер, когато се и провежда събитието. Усещането е много приятно – да минеш покрай група от хора и да ги накараш да се усмихнат, да отпразнуваш и да пожелаеш на всички една готина петък вечер. Още една възможност да демонстрираш, че има и друг начин, по който да се движиш и да се наслаждаваш на живота в града, като го направиш едно по-добро място.
Критична маса е един своеобразен положителен протест, всичко друго би довело до повече омраза и агресия, а ние не целим това, а да се погрижим и да се радваме на една чиста и безопасна градска среда.

 

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори