Четвърти успех за Саган в САЩ, Ван Гардерен триумфира в генералното класиране

Петер Саган (Cannondale) спечели четвърти етап по време на USA Pro Challenge 2013, след като бе най-бърз в последния седми етап около Денвър.

Тиджей ван Гардерен (ВМС) пък завърши без проблеми в близост до лидерите и така за първи път спечели домашното си състезание, след като в предишните 2 години завършваше трети и втори.

Саган за пореден път демонстрира блестящите си спринтьорски умения. На последния завой словакът бе около 10-а позиция, но с мощен спринт успя да изпревари атакувалия първото място Райън Андерсън (Optum). Трети завърши Алесандро Бацана (UnitedHealthcare).

Ван Гардерен пък се движеше във водещата група и още преди края бе ясно, че той ще бъде новият шампион. Американецът и неговият отбор дори повишиха темпото в последните километри с надеждата да изведат Грег ван Авермат до първото място в етапа.

„Мислех си, ок, има още 1 км, няма причина да пазя повече енергия. Ще похарча малко сили да опитам и да изведа (Ван Авермат) за спринта“, обясни шампионът след състезанието. „Мина известно време, откакто бях в HTC и правих извеждания в спринтовете. Забавно е, но мисля, че съм малко ръждясал в това.“

Генералното класиране остана непроменено като съотборникът на Ван Гардерен – Матиас Франк завърши втори на 1:30 минути, а Том Даниелсън от Garmin-Sharp зае последното място на почетната стълбичка с изоставане от 1:42.

„Просто е невероятно най-накрая да успея. Понякога е трудно да си мотивиран след юли“, каза Ван Гардерен. „Но с това състезание в календара не е било под въпрос, дали ще остана фокусиран и мотивиран. Това е като мое домашно състезание и го искаш толкова много. Мисля, че в миналите години може би го исках прекалено много. Но е невероятно най-накрая да успееш.“

Саган взе поредната си фланелка за класацията по точки, докато Мат Куук от Jamis-Hagens Berman завоюва фланелката за най-добър катерач. Колоездачът на Garmin Лахлан Мортън, който носи жълто за два етапа, финишира като най-добър млад колоездач. Първото място при отборите пък логично отиде за BMC.

Топ 30 в крайното генералното класиране:

Top30USA

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори