Черноморската колоездачна лига ще допуска и момичета от 2017

Ръководството на Черноморска колоездачна лига „Спринт” взе решение да пусне момичета да се състезават от 2017 година, съобщи секретарят на лигата Георги Енчев. „Амазонките” ще стартират отделно и ще си имат собствено класиране.

Решението стана наложително заради нарастващия интерес от представителките на нежния пол към колоездачната верига. Досега те участваха заедно с момчетата, но постоянно нарастващият им брой се превърна в заплаха за сигурността по трасето. Това доведе до протести на треньори и девойките не бяха допуснати до втория старт от лигата за „Купа Поморие”.

„Извинявам се, че бях по-рязък с родителите на момичетата, които настояваха те отново да се състезават, но запазването на здравето и сигурността на участниците са по-важни от резултатите. Колоезденето не е безопасен спорт, а момичетата нямат задължителните застраховки. Ако стане инцидент, родителите ще си скубят косите, а ние ще носим отговорността. Догодина, като им изготвим регламент и въведем всичко по правилата, ще ги пуснем да се състезават. Приветствам големия им интерес, но нека проявят търпение”, посочи Георги Енчев.

В Черноморска колоездачна лига се състезават три възрастови групи: момчета до 11 г. и до 13 г. и юноши до 15 г. Веригата бележи тази година четвъртото си поредно издание. Следващите два кръга – третият и четвъртият, ще са в два последователни дни – съответно на 8 април в Равда и на 9 април в Кошарица за едноименните купи.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори