Как да подберем правилната смазка за веригата си?

Няколко капки смазка ще ви помогнат да въртите гладко достатъчно дълго, след като изберете правилната за вашия стил на каране.

Предвидете времето

Aко карате по мокри или кални пътища, трябва да изберете мокра смазка, която има по-плътна консистенция и няма да се отмие дори при порой. При по-сухо време ползвайте по-тънка, суха смазка. Продават се във всеки вело-магазин за около 10лв. Купете си по една от двете, така че да сте готови за всякакви атмосферни условия, но почистете веригата, преди да я намажете със съответната. За целта можете да направите просто с обезмаслител, вода и парцал или за по-добър ефект с машинка за почистване на верига Barbieri, която е на цена под 20лв. Дълго сме се опитвали да почистваме по всевъзможни начини веригите на колелата си, но когато за пръв път я използвах, бях сигурен, че съм излъскал веригата си максимално добре. Само след няколко завъртания между четките на машинката, обезмаслителят вътре стана черен като катран.

mashinka-za-chistene-na-veriga-barbieri

Затова най-доброто, което можете да направите, е да измиете веригата си няколко пъти с машинката, пълна с обезмаслител, докато сте сигурни, че веригата ви е чиста. След това да я измиете хубаво и да я избършете със сух парцал. След това изчакайте да изсъхне добре и нанесете смазката.

Пазете веригата чиста

По-високият вискозитет, който помага на мокрите смазки да полепнат по-добре на вашата верига, означава, че тя събира повече мръсотия, така че ще ви се налага по-често да я почиствате. Сухите смазки привличат по-малко прах, но ефективността им може по-бързо да намалее и ще ви се наложи да намажете веригата си отново след около 150км. При по-дълги карания е малко досадно.

Нанасяйте смазката правилно

Повечето смазки се произвеждат в удобни разфасовки, които ви позволяват да поставите прецизно нужното количество върху веригата. Продават се и много спрейове за смазване, но при тях минусите са много повече от ползите. Те разсейват лубрикант във всяко ъгълче и пролука. В студено време нямат особен ефект, а ако велосипедът ви е с дискови спирачки, шансът да смажете накладките и дисковете вместо веригата, е много голям и те стават неефективни. Единственото, с което може да се помогне, е да се подменят. Горчивият опит, който имаме с подобни случаи показва, че дори да се ползват с намалената си ефективност, рано или късно ще изкривите диск. Затова и тук ще разгледаме само течни смазки. Другите няма смисъл да се обсъждат.

Основни видове смазки:

Възпиращи мръсотията

Смазки, произведени на восъчна основа се нанасят първоначално като течност върху веригата и в последствие изсъхват под формата на филм, отблъскващ мръсотията. Но восъкът може да се наслои върху веригата ви като същевременно смазката не намалява триенето толкова, колкото някои други видове.

Тефлонови смазки

Повечето мокри и сухи смазки включват химичния PTFE (по-познат като тефлон), който може да намали триенето, така че да влагате по-малко енергия във въртенето.

Екологични

Повечето смазки се произвеждат от нефт, но шепа ползват биоразградими смазки, произведени от растително масло. Те не са толкова мазни, но са нетоксични и по-добри към околната среда.

А кои са шестте неща, които трябва да направите преди каране, прочетете ТУК!

Цветан Близнаков

Цецо е един от най-запалените шосейни колоездачи. Той използва всяка свободна минута, за да кара из пътищата на България, а през уикенда рядко ще го откриете в София. Голямата му страст са бреветите, като още в първата си година мина всички бреветни дистанции от 200 до 1200 км, а през 2015 изпълни една своя голяма мечта. Той участва в най-популярния бревет в света – Париж-Брест-Париж и в рамките на по-малко от 80 часа измина внушителните 1230 км. Цецо пише статии, с които има една-единствена цел – да запали колкото се може повече хора да карат колело и да осъзнаят, че всеки може да стигне до неговите постижения, нужни са само желание и любов към спорта.

Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори