Във Великобритания искат 1 млн. повече жени на велосипеди до 2020

Великобритания определено има силно желание да увеличи броя на колоездачите си, а най-важното е, че ръководните фактори имат и ясни идеи как това да се случи.

След като ви разказахме за специализирания проект, чиято цел е намаляването на кражбата на велосипеди в Лондон, сега ще ви информираме за стратегията за женско колоездене на Британската колоездачна федерация, чиято цел е да увеличи броя на жените на велосипеди с 1 милион до 2020 година.

Стратегията за женско колоездене стартира през март с надежда да „хване вълната“ от интереса покрай Олимпиадата в Лондон през 2012-а, а резултатите до момента са обнадеждаващи. Около 106 хиляди жени са участвали в програмите през тази година.

„Има истински апетит от страна на жените да навлязат в състезанията или да опитат лични колоездачни предизвикателства“, обяснява изпълнителният директор Иън Дрейк.

„В шестте месеца, след като стартирахме стратегията, имаме страхотен прогрес и планът ни да качим 1 милион повече жени на велосипеди през следващите 7 години върви по план.“

„До момента тази година, 24 хиляди жени са участвали в инициативи на „Британско колоездене“, а членовете ни жени се увеличиха с 19% откакто стартирахме стратегията.“

Държавният секретар за култура, медии и спорт Мария Милър също е доволна от случващото се: „Със страхотни примери за подражание като Лора Трот и Беки Джеймс, увеличение на женските състезания, обявеният женски тур и повечето треньори жени, спортът е в страхотна позиция да поддържа тази скорост.“

За шестте месеца, 37 хиляди жени са взели участие във велопоходи без трафик на движението като от всички участници една трета са били представители на нежния пол.

„Твърде дълго, колоезденето бе спорт за мъже. Започваме да премахваме тази полова разлика“, споделя трикратната световна шампионка в BMX Шанийз Рийд.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори