Бургас пуска 7 нови вело стоянки през 2014, амбицията е за 20 км вело мрежа до 2015

 

След като ви информирахме за плановете Варна да се включи в международния проект за велоалея между Констанца и Истанбул, сега е ред да похвалим и другия ни голям черноморски град – Бургас.

Отдавна стигнахме до извода, че именно Бургас е градът, който мисли най-много за своите велосипедисти, а сега получаваме и нови доказателства.

Стана ясно, че за следващата година в бюджета на общината е заложено изграждането на 7 нови стоянки за велосипеди под наем.

През тази година рент-а-байк системата в Бургас се радваше на голям успех, а това не е останало незабелязано и от управата. „В новия бюджет сме заложили да увеличим вело стоянките като сме заложили 7 нови вело стоянки“, сподели заместник кметът по финанси Красимир Стойчев, цитиран от burgasutre.bg.

Предвидена е и паркинг райд система. Ще бъдат изградени паркинги на няколко ключови места, а шофьорите ще имат опция да оставят автомобила си безплатно, ако вземат велосипед под наем или ползват обществения транспорт.

В същото време през 2014 година продължава изграждането на по-голямата част от велоалеите, които са заложени по проекта за интегриран градски транспорт. „Очакваме едно усвояване от близо 70 милиона лева в тази посока, цялостно асфалтиране, сагрегирани линии за автобусите. Велоалеите ще се осъществяват на три етапа, завършването очакваме в края на 2014 година”, каза Стойчев.

Ръководителят на проекта Руска Бояджиева пък сподели, че се надява до края на 2014 или началото на 2015 година мащабният проект на общината за 20 километра вело мрежа да стане факт.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори