Българско щастие и неволи в Италия

Преди седмица 10 български представители стартираха най-тежкия и дълъг бревет в Европа – 1001 Miglia с дължина 1600км, който се провежда веднъж на 4 години.

DSCN3111_TRACK

Наша беше и една от най-големите групи. С повече участници бяха само държави като САЩ, Германия, Италия, Франция, Бразилия, Испания и Обединеното кралство. Иначе имаше участници от цял свят. Успяхме да се запознаем с много различни и колоритни колоездачи. Всички 400, които стартираха бяха наистина много здрави тялом и духом.

За Лазар Владиславов това беше 3-то участие от общо 4 издания на това италианско приключение. По негови думи, който успее да се справи с него в контролното време, значи може да се справи с всеки един бревет. За всички останали българи това беше първо участие.

Трасето минава през стръмни планински масиви, някои от които с 19% наклон. Garmin-ът, с който бях, отчете една 300-метрова отсечка с наклон 29%.

Но въпреки тежките изкачвaния, маршрутът минава покрай множество крепости, красиви каменни къщи, полета, лозя и маслинови градини, наблюдавани от спретнати имения, кацнали върху най-високите хълмове.

Всеки един детайл по къщите, дворовете, порталите, дори оградите, италианците са изпипали с максимална прецизност.

По време на бревета участниците можеха да се насладят на всичко това, пръснато из цяла Северна Италия, а във времето преди и след бревета всички посетиха други известни градове – Милано, Венеция, Верона, Комо и т.н.

Най-неприятната случка за българската група дойде, след като в последния ден, точно преди финала беше откраднато колелото на Митко Стоев, член на КК Одесос.

За разлика от миналата година, когато от хотела във Франция бяха откраднати колелата на 4-ма българи, този път наглостта беше възможно най-голяма, след като Митко беше спрял за по-малко от 5 минути, а велосипедът му – оставен на около метър разстояние.

През няколкото дни в Италия, местните ни предупреждаваха, че много се краде, но вече се убеждаваме, че толкова нагли и безстрашни кражби, каквито се случват в Западна Европа, не могат да се случат дори тук на Балканите.

За пореден път организатори и органите на закона останаха безучастни и оставиха още един човек крайно разочарован и обезкуражен, а останалите българи – с вяло настроение.

Надяваме се това да е последната подобна случка и бъдещите форуми, на които ходим в чужбина да не ни изненадват неприятно и да можем всички да се наслаждаваме максимално на колоезденето.

Гледаме напред към следващите два големи бревета, които ще се проведат през идната година в Испания и Лондон – Единбург – Лондон.

Цветан Близнаков

Цецо е един от най-запалените шосейни колоездачи. Той използва всяка свободна минута, за да кара из пътищата на България, а през уикенда рядко ще го откриете в София. Голямата му страст са бреветите, като още в първата си година мина всички бреветни дистанции от 200 до 1200 км, а през 2015 изпълни една своя голяма мечта. Той участва в най-популярния бревет в света – Париж-Брест-Париж и в рамките на по-малко от 80 часа измина внушителните 1230 км. Цецо пише статии, с които има една-единствена цел – да запали колкото се може повече хора да карат колело и да осъзнаят, че всеки може да стигне до неговите постижения, нужни са само желание и любов към спорта.

Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори