Български вело-проект спечели международен конкурс за чист въздух в София

През изминалата седмица на 12 и 13 oктомври по покана на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова се проведе SOFAIR – конференция за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха в градска среда.

На откриването присъстваха Йорданка Фандъкова, Нено Димов, Министър на околната среда и водите, както и Джордж Кремлис, Генерална дирекция „Околна Среда“ на ЕК, който пристигна в София специално за конференцията.

В първия ден присъстващите се запознаха с опита на няколко европейски общини, както и мнението на утвърдени международни експерти от Европа и САЩ. Бяха представени и резултатите от дистанционното измерване на емисиите на автомобилите, което се проведе в София между 5-15 септември. Жозефина де ла Фуенте от RSLab разказа за проучванията в Мадрид, Барселона и Лил, и възможностите за приложение на системата в Европа.
Официалната програма за първия ден приключи с дискусия с Йоана Христова (зам.-кмет), Здравко Здравков (главен архитект), Евгени Крусев (зам.-кмет), Клаус Майер (Виена) и Софи Муктар (Париж).

Във втория ден се проведе Sofia Urban Challenge – състезание за отворени иновации за чист въздух, организирано от Cleantech Bulgaria и Climate-KIC, заедно с подкрепата на „Зелена София“ към Столична община, в което взеха участие различни международни компании. Инициативата се организира за първи път в България и е част от програмата на най-голямото публично-частно партньорство, създадено по инициатива на Европейския съюз и насочено към борба с климатичните промени чрез иновации – Climate-KIC.

Поредицата Urban Challenges се провежда в още няколко европейски града, като цели подпомагане постигане на целите за устойчиво развитие на градовете в ЕС, чрез намиране на приложими решения по конкретни за тях проблеми.

Конкурсът бе отворен към стартиращи компании с решения за чист въздух от цяла Европа, като в надпреварата първоначално се бяха включили 15 компании с техните иновативни продукти. Седем от тях бяха селектирани да продължат напред и бяха събрани на Boot camp, който се проведе на 10-11 Октомври 2017г. в София Тех Парк. От Velocafe.bg също се включихме и се уверихме, че седемте компании имаха много добри идеи за справяне с мръсния въздух, който дишаме.

В тази сериозна конкуренция първо място спечели проектът на българската компания Eljoy bikes.

galex-wood-07

Победителите от Елджой предлагат в София да се изгради умна система от електрически велосипеди под наем като алтернатива на автомобилите за придвижване в столицата. Опитът на други европейски градове показва, че електрическите велосипеди могат да заместят от 20% до 50% от автомобилите. Това ще доведе до значително подобряване качеството на въздуха, до намаляване на фините прахови частици, които са най-големият проблем в столицата сега, както и до значително намаляване на трафика. Тоест всички жители и гости на столицата ще са печеливши от подобна система, дори и тези, които продължат да ползват личните си автомобили. Изграждането и поддръжката на такава система изисква големи инвестиции и точно тук опитът и иновациите на българският производител на електрически велосипеди Елджой може да се окаже решаващ фактор за успешната ѝ реализация и функциониране, защото техните велосипеди вече се ползват в системата за отдаване под наем в Бургас.

DISCOMON, екип от Валенсия, Испания представи на публиката иновативно дърво, което пречиства въздуха и осигурява достъп дo Big Data за своите потребители. Екипът е вече с пилотни инсталации в Испания, надяваме се скоро и в София.

Иновацията, с която ни запозна третият печеливш екип – Tresoil Biofuels, е водородно гориво с нулев въглероден отпечатък, произведено от отпадъци. Така компанията предлага двойно решение на Столична община – намаляване на отпадъците и производство на зелено гориво, с което да се захранва автобусната мрежа в столицата.

В следващите месеци Столична община, заедно с екипът на Cleantech Bulgaria ще работи със спечелилите конкурса екипи с цел тестове и евентуални пилотни инсталации в столицата.

Надяваме се победителите да подпомогнат максимално за това да живеем много по-добре в града ни, както и все повече желание и усилия да бъдат полагани не само от Столична община, а и от всички други общини, така че всички българи да живеем по-спокойно, приятно и да забравим израза – „Знаеш ли какво е на Запад?“

Цветан Близнаков

Цецо е един от най-запалените шосейни колоездачи. Той използва всяка свободна минута, за да кара из пътищата на България, а през уикенда рядко ще го откриете в София. Голямата му страст са бреветите, като още в първата си година мина всички бреветни дистанции от 200 до 1200 км, а през 2015 изпълни една своя голяма мечта. Той участва в най-популярния бревет в света – Париж-Брест-Париж и в рамките на по-малко от 80 часа измина внушителните 1230 км. Цецо пише статии, с които има една-единствена цел – да запали колкото се може повече хора да карат колело и да осъзнаят, че всеки може да стигне до неговите постижения, нужни са само желание и любов към спорта.

Повече в Съвети
30 причини да караме велосипед – част 3

Независимо дали става дума за подобряване на формата Ви, здравето или баланса по банковата Ви сметка, или като екологичен избор,...

Затвори