България се включва в европейското събитие NowWeBike

Колоездачният тур „NowWeBike” е част от най-голямата кампания, промотираща физическата активност сред европейците – NowWeMOVE. Целта на инициативата е да се повиши информираността относно липсата на физическа активност. Ново европейско проучване сочи, че липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб. Обездвижеността причинява смъртта на 500 000 европейци годишно и взима повече жертви от тютюнопушенето. Заседналият начин на живот коства на Европа повече от 80 милиарда евро годишно. Най-честите причини за смъртността в Европа са заболявания, свързани с физическа неактивност – коронарна болест на сърцето, диабет тип 2, рак на дебелото черво и рак на гърдата. Решението е много просто и евтино – 20 минути на ден физическа активност. Тази физическа активност може да е различна за всеки човек, важно е всеки да намери своето движение – ходене пеш, изкачване на стълби вместо асансьор или каране на колело.
 
Карането на колело е бърз и евтин начин за придвижване, при който се горят 600 калории на час. Доказано е, че човек, който кара колело, изглежда поне 10 години по-млад. Карането на колело стимулира кръвообращението, регулира сърдечния ритъм, изгаря вредните мазнини в тялото, подобрява функционирането на опорно-двигателния апарат, подобрява работата на вестибуларния апарат, тонизира, дава самочувствие и настроение.
 
„Обездвижването е бомба със закъснител” (“Inactivity Time Bomb”):

Програмата в България включва:
 
1 август, Свиленград
17.00: Посрещане на екипа на границата с Турция, осъществено от 10 български колоездачи
19.00: Колоездачна обиколка на града-по маршрут:  стария мост на река Марица, общинска администрация Свиленград, бул. “България”,исторически музей и градски парк
20.00: Концерт на духов оркестър „Костадин Манов” и мажоретен състав „Изида-Свиленград”
 
2 август, Нова Загора
8.00: Тръгване от Свиленград към Нова Загора. Посрещане на групата от гр. Харманли от колоездачи на клуб „Загорец – 1880″. Цялата група тръгва към открития археологически парк край гр. Раднево
15.00: Пристигане в гр. Нова Загора
19.00: Официално събитие пред Историческия музей, в който е изложен първия български велосипед. Ще присъстват официални лица от Община Нова Загора, ще има беседа и приложно колоездене на велосипеди, ролери, тротинетки, както и демонстрация от местния колоездачен клуб.
20.00: Велообиколка в гр. Нова Загора

Физическата активност е лесен и евтин начин за решение на множество здравословни и психически проблеми е това е основната цел на инициативата.

  • Обездвижеността взима повече жертви от тютюнопушенето и причинява смъртта на 500 000 европейци годишно
  • Ново европейско проучване сочи, че липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб
  • Заседналият начин на живот коства на Европа повече от 80 милиарда евро годишно.
  • Решението е просто – 20 минути на ден физическа активност
  • Карането на велосипед е лесен, евтин и приятен начин за физическа активност

Сдружение „BG Бъди активен” включва България в европейското събитие NowWeBike, в което четирима доброволци-колоездачи от Турция ще преминат 13 държави, използвайки 8 различни Евровело маршрути. Тимът ще премине през страната ни на 1-ви и 2-ри август (Свиленград и Нова Загора), където ще бъде посрещнат и придружен от български велосипедисти.

Официалното посрещане и среща с медиите на тима ще бъде в Нова Загора, на втори август, неделя, от 19.00 часа, пред Историческия музей, където е изложен първият бълргарски велосипед. Осигурен е преводач. При желание за интервюта – могат да се вземат в 15.00 часа, Нова Загора, битова къща “Меркурий” – неделя, втори август.

Доброволците-колоездачи от Турция са трима мъже и една жена – двама университетски преподаватели, лекар и учителка. Тимът ще измине общо 2700 km. и ще финишира в Брюксел на 09.09.2015 г., след 47 дни колоездене. Стартът на събитието е на 24-ти юли в Мугла, Турция. След това турът продължава през България, Гърция, Македония, Сърбия, Хърватска, Унгария, Словакия, Австрия, Чехия, Германия, Холандия и Белгия. “NowWeBike” е част от кампанията NowWeMOVE, подкрепяща Европейската седмица на спорта
 
След Нова Загора колоездачите продължават към Гърция.
                         
“Колоезденето е познат и лесен начин да запазим здравето си, тъй като в днешно време много от нас не са достатъчно активни физически. Чрез Европейския колоездачен тур “NowWeBike” се цели насърчаване на гражданите да взимат участие в любителски спортове и да бъдат активни. “Бихме искали повече европейци да почувстват радостта от движението, тъй като вярваме, че физическите упражнения действат като лекарство, което е безплатно и достъпно за всички” – сподели Ласка Ненова, координатор на кампанията NowWeMOVE в Европа.
Инициативата NowWeBike не е просто каране на колело от една точка до друга. Маршрутът до Брюксел ще бъде интерактивен и ще предложи на хората, пресата и организациите разнообразни начини да бъдат част от събитието. Ще бъдат организирани множество странични събития, в които хората ще могат да се включат, за да опитат нов вид активност, както и културни мероприятия, наблюдение на природни забележителности, пресконференции и колоездачни сесии с професионалисти и любители.
 
Организатор за България е сдружение “БГ Бъди активен” – национална организация, работеща в областта на укрепване на здравето чрез физическа активност (Health-enhancing physical activity – HEPA). Представител е за България на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), организираща NowWeMove кампанията в Европа. BG Бъди активен координира успешно MOVE Week в България от 2012 година, раздвижвайки над 120 000 човека.

Източник – Salve PR Agency

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори