България без колоездачи на Европейското на шосе въпреки три квоти

България няма да има нито един свой представител при мъжете на Европейското първенство по колоездене на шосе. Новината е неприятна, но става и доста странна, когато разберем, че всъщност страната ни има цели три квоти за участие в надпреварата, която ще се проведе във Франция между 14 и 18 септември.

Раздаването на квоти става на база на ранглиста, в която се взимат точки от Световния тур и Европейския тур.

Във въпросната ранглиста България е на 30-о място с 381 точки и всъщност е последната държава, която има възможност да изпрати трима свои колоездачи във Франция. 31-ият Сърбия има само една квота.

Според вече оповестения списък на участниците обаче не намираме нито едно българско име. Вместо това например държави с ранкинг по-слаб от нашия, се възползват от незаетите места и изпращат във Франция дори повече колоездачи. Албания например има само една квота, но изпраща четирима свои колоездачи.

quotes-per-country

Иначе на шампионата на Стария континент ще участват много големи имена в спорта, начело на световния шампион Петер Саган.

Каква е причината България да не използва своите три места не е ясно, а на запитването ни до Българския колоездачен съюз не получихме конкретен отговор. При такъв, веднага ще ви информираме за него.

Най-елитният ни колоездач Николай Михайлов, който е с основна заслуга за спечелените точки и осигурените три квоти, сподели пред Velocafe.bg, че никой от федерацията не го е търсил със запитване за предстоящото Европейско първенство.

България всъщност има право да изпрати участници и във всички други категории – Жени, Девойки, Мъже до 23 години и Юноши. От обявените списъци става ясно, че единственият български представител ще бъде роденият през 1999 година Петър Стоянов, който ще се състезава при юношите.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори