Бразилски колоездач кара зад камион със 124 км/ч (видео)

Във видеото можете да видите Евандро Портела – бразилският колоездач, който монтира GoPro камерата си на задната част на един камион и кара зад него с феноменалните 124 км/ч.

Въпреки това рекордът за подобно каране се държи от холандеца Фред Ромпелберг, който през 1995 г. достига нереалните 268 км/ч.! Той обаче е поставен на писта, като холандецът е използвал въздушното съпротивление от драгстър. Но това го поставя в друга категория от тази на Портела, който се придържа към превозните средства, ползвани по шосетата.

Следващата цел пред Портела е достигането на 200 км/ч., като за целта ще използва Subaru WRX със „скромните“ 400 конски сили. Опитът ще се състои през февруари 2016 г., като екипът му все още търси спонсори, но е планувал нещо грандиозно.

Ще оставим без коментар неблагоразумието (мек начин да кажем „глупостта“) на Портела да кара с такава скорост без каска. Как е успял да достигне тази скорост обаче? Това става благодарение на т.нар. „draft“, което можем да преведем като „въздушен джоб“ – ефект, който използват участниците както в автомобилните състезания, така и в професионалното шосейно колоездене.  Когато обект с големи размери, какъвто е камионът, се движи с висока скорост на пътя, той измества голямо количество въздух с предницата си. Така непосредствено зад камиона се създава област с ниско налягане и въздушно съпротивление, което позволява на велосипедиста да развие много висока скорост. При все това не можем да мислим за резултата от едно внезапно спиране на камиона в такъв случай.

Ще следим с интерес следващия опит на колоездача в лудото му начинение. 

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори