Божурище получава безплатен велопарк

Безплатен велопарк, оборудван с 25 колела, ще бъде открит в Божурище в понеделник – 7 октомври 2013 година, от 11:00 часа пред сградата на Общината. Инициативата е част от международния проект „Велосипедът – екология и здраве” на Европейския делови конгрес (European Business Congress – ЕДК), информира manager.bg.

Божурище е една от четирите общини, която ще се сдобие с безплатни за жителите й велосипеди. Останалите три са Саталице (Чехия), Сочи (Русия) и Нови сад (Сърбия). Основната цел на организаторите е да насърчат хората да живеят по-здравословно, активно и природосъобразно.

За Божурище този проект е пилотен. Той ще популяризира велосипеда като универсално и екологично транспортно средство. В бъдеще Общината планира да разшири велопаркинга и да изгради мрежа от велоалеи, които да улеснят безпроблемното придвижване с колела в града. Инициатор и главен изпълнител на проекта е българската компания Овергаз.

Специално за събитието у нас пристига г-н Детлеф Веслинг, който е главен координатор по проектите на ЕДК и мениджър „Сътрудничество със страните от Източна Европа” в една от най-големите енергийни компании в света – немската E.ON Global Commodities. Той ще открие велопарка заедно с г-жа Стела Благова, директор “Екология и устойчво развитие” в Овергаз и председател на комисия “Екология и здравеопазване” към ЕДК, г-н Аспарух Аспарухов – кмет на Община Божурище, и г-н Драгомир Кузов – професионален колоездач и управител на фирмата за производство на велосипеди “ДРАГ”.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори