Близо 2500 ще стартират в Обиколката на Витоша

Този уикенд предстои 33-ото издание на едно от най-интересните и масови състезания на София – Обиколката на Витоша. Проявата, известна още като Витоша100, пак ще събере няколко хиляди столичани и гости на столицата, желаещи да отправят ново предизвикателство към самите себе си, информира sofia2018.bg.

Стартът и финалът са на паркинга пред Резиденция Бояна. Тръгва се по бул. “България” по посока на кв. “Бояна”, после се продължава по пътя за м. “Златни мостове” и след това се следва подробно описания в сайта http://vitosha100km.bg маршрут, оттам може да се свали и специалният файл с GPS следата. 

Стартът на супер изпитанието за колоездачи е в събота, на 18 юни в 06:00 ч., а стартът на супер маратона за скороходци е в събота, на 18 юни в 23:59 ч. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 ч. в зоната на старт/финала.

Тази година Обиколката на Витоша е част от инициатива София2018 – Европейска столица на спорта. Проектът има за цел да популяризира активния начин на живот, добрите практики, програми и събития с акцент върху масовия спорт, спортът близо до дома и върху значението на физическата активност като приоритет в живота на хората от различни общности, възрасти и социални слоеве.

„До крайния срок миналия петък получихме близо 2500 заявки за участие. От тях записаните колоездачи са над 1500 колоездачи, а скороходците повече от 750. Има и 109 супер смелчаци, които ще опитат два пъти да обиколят Витоша за два дни – първо с велосипед и после пеша, като в дуатлона на 200 км ще стартират девет жени,“ обяви днес на пресконференция в ИнфоЦентър София2108 Анна Пенчева, която от години е в основата на организацията на събитието. „Важно е участието, не толкова спортното състезание,“ допълни още Пенчева.

Тази година сред участниците ще има представители на 21 държави. На старт ще застанат състезатели от Русия, Перу, Индия, Ирак, Португалия, САЩ, като най-многобройни ще бъдат спортистите от Франция. Ще участват колоездачи от далечна Индия, шестима французи, четирима германци и състезатели от Белгия, Холандия, Испания, Португалия и др. При бегачите има представители на Великобритания, Италия, Гърция и Съединените щати. Общият брой на чужденците на Витоша 100 тази година е 68.

„За Столична община и проекта София2018 е много важно да има повече подобни събития. Инициативата Европейска столица на спорта е насочена точно към масовия спорт, към активния начин на живот и Обиколката на Витоша е възможност всеки да отправи едно ново предизвикателство към самия себе си,“ заяви на срещата с медиите Татяна Георгиева, председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столичен общински съвет. Анатоли Илиев – оргсекретар на София2018, допълни, че по трасето ще бъдат изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Татяна Георгиева и Анатоли Илиев ще дадат  старта на тазгодишната Обиколка в събота рано сутринта. 

Миналата година най-бързи с велосипед бяха Тодор Ангелов и Христина Козарева, обиколили планината за съответно 3.58:18 ч. 5.04:46 ч. При скороходците победители бяха ски-бегачът от българския национален отбор и участник на зимни олимпийски игри  Андрей Гридин с 8.06:27 ч. и Моника Филипова с 9.09:51. В дуатлона финишираха общо 38, сред тях 6 жени, като общите времена на победителите във Витоша200 бяха: 13.35:12 ч. за шампиона при мъжете Слави Асенов и 17.00:35 ч. за най-бързата и издръжлива при жените Христина Козарева. 

„Допада ми това събитие и с радост участвам. Чакам го цяла година, а и подготовката за подобно свръх изпитание отнема почти година. Трудно е, особено два пъти за две денонощия да обиколиш Витоша, но предизвикателството си заслужава,“ каза на пресконференцията миналогодишният шампион в дуатлона Слави Асенов.  

„Най-малкият участник в историята на Обиколката е 5-годишно момче, изминало 100 км заедно със своя баща. Миналата година пък 70-годишен човек завърши дуатлона,“ информира Теодора Пенчева, представител на организаторите. 

Проявата е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. Тази година за постигане на тази цел помагат доброволците на екологично сдружение „За Земята“ и инициативата „Спри Използването на Пластмасови Изделия за Еднократна Употреба“. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове с приятни изненади, игри и забави. Същевременно по трасето през определени дистанции са разположени подкрепителни и освежителни пунктове. Предвидени са и разнообразни награди за участниците и зрителите. 

Още много информация ще намерите в сайта на Витоша100 на следния линк: http://vitosha100km.bg/ 

За всякакви въпроси и информация се обръщайте към: obikolkanavitosha100km@gmail.com

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори