Бикове и хамелеони – или как правилно да изберем седалка

Или си бик, или змия, или хамелеон. Всъщност, това не е въпрос, който може да свържем с китайския зодиак, въпреки че и там темата е абсолютно анималистична. Италианският производител Fizik отправя въпроса: „Кое животно си?” към колоездачите, вярвайки, че всеки от трите възможни отговори е носител на изключително важна информация. Fizik генерализират въпроса в една сериозна и важна тема, която наричат Spine Concept, (букв, „Гръбначната концепция”). Обект на тази концепция е изборът на седалка, който силно зависи от гъвкавостта на гръбначния стълб на колоездача. А именно тя се свързва с гъвкавостта на едно от трите животни – бик, змия или хамелеон.

Как работи?

Fizik внимателно изследват опорно-двигателните системи на бика, змията и хамелеона и в частност гъвкавостта на гръбначни стълбове. Съвсем очевидно е, че степента на гъвкавост при всяко от тези три животни е различна. Така италианските специалисти привеждат концепцията за гъвкавостта на гръбнака към човешката анатомия и извеждат основната идея – изборът на подходящата седалка трябва да зависи от степента, до която се огъва гръбначния стълб.

Бик ли си, змия ли си?

  • Змия: в змийската група попадат ездачите, които могат да докоснат пръстите на краката си безпроблемно при навеждане. Това е най-гъвкавият гръбначен стълб. Ако смяташ, че си „змия”, няма нужда да мислиш за това, че ти трябва мека седалка, защото всъщност по време на колоездене тялото ти разпределя теглото равномерно на седалищните мускули. Според Spine Concept-а на Fizik подходящата седалка за „змии” е Arione.
  • Хамелеон: това е по-малко гъвкавият гръбначен стълб, съответно ездачите с тази структура се адаптират повече към формата на седалката. Затова и Fizik препоръчва за тях модела Antares.
  • Бик: ездачите от този тип са най-малко гъвкави, затова и за случаи като този е необходимо да има повече мека и широка част на седалката. Според Spine Concept-а подобна структура на седалката е подходяща за типа „бик”, за да се избягва приплъзването по-напред по време на колоездене. Препоръчван модел за „бикове” е Aliante.

Със Spine Concept Fizik предоставя на колоездачите възможността сами да се убедят в зависимостта между гъвкавост на гръбначния стълб и съвместимост със седалката. Spine concept е един силен аргумент за правилния избор. С развиването на концепцията и задълбочени изследвания в тази област, екипът на Fizik намери формулата за избор не само на седалка, но и на подходящо кормило. Доброто изпълнение води до максимален комфорт – това е водещият мотив на италианския производител Fizik.

Fizik разработват специална серия седалки, адаптирана към Spine Concept-а. Kurve линията има модели за бик, хамелеон и змия. Интересното при седалките от тази линия е, че имат възможност за по-твърдо или по-меко огъване.

Създадено е и мобилно приложение от компанията – Fi’zi:k spine concept evo, което позволява да се тества начина, по които се стои на седалката и след теста предлага седлото, което е подходящо за вас. Приложението тества вашето телесно тегло и мощност и ви предлага размер и вид на седалката. Налично е за всички видове операционни системи.

След големия успех на Spine Concept Evo, тази година компанията разработи и 6 вида лимитирани седалки съвместно с професионалните отбори по колоездене. Новата концепция е облечена в цветовете на отборите.  

6 професионални отбора от 18 ще използват fi’zi: k седалките за сезон 2017. Като специална характеристика, налична само с лимитираното издание за 2017 година, всяко седло ще се предлага с перфектно интегриран калник към него като подарък.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори