Без положителни допинг проби на Тур дьо Франс 2013

Добра новина в защита на колоезденето! От Международния колоездачен съюз обявиха, че по време на Тур дьо Франс 2013 няма нито един позитивен тест за допинг.

В последните години случаите на забранени стимуланти в спорта зачестиха, което накара и много спонсори да се оттеглят.

Тазгодишната Обиколка на Франция, спечелена от Крис Фрум, бе и допълнително гледана под лупа поради факта, че бе първото издание на Тура, след като Ланс Армстронг призна, че е взимал допинг при спечелването на седемте си титли между 1999 и 2005 година.

Фрум имаше всекидневни срещи с медиите и изрази недоволството си от постоянните въпроси за допинг в колоезденето. От неговия отбор Sky пък обявиха, че са готови да предоставят на Световната антидопингова агенция WADA всички данни от тренировките на отбора, ако това ще помогне да бъде призната невинността им.

От UCI обявиха, че по време на стотното издание на Тура са взети 622 проби на кръв и урина в сравнение с 566 през 2012. Между тях 202 са взети преди началото на състезанието, а 420 по време на Тура.

В укрепване на стратегията за целево тестване, 198 от взетите проби са били за биологическите паспорти на колоездачите в сравнение със 149 през 2012-а.

Пробите са били изследвани от акредитираните от WADA лаборатории в Шато-Малабри (Франция), Лозана (Швейцария) и Кьолн (Германия).

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори