Вело филми и презентации по време на Банско Филм Фест 2015

Вижте подробности за вело събитията по време на Банско Филм Фест 2015

100% Extreme, 100% Adventure, 100% Adrenaline – това обещава на своите посетители 15-ото издание на Банско Филм Фест!

Организаторите са подготвили над 100 от най-добрите филми за екстремни спортове и приключения, както и вълнуващи презентации от интересни гости. Входът за събитието е свободен, а Velocafe.bg е един от медийните партньори.

А няма и как да бъде по друг начин, след като по традиция вело тематиката е широко застъпена на Банско Филм Фест. Посетителите ще могат да видят няколко филма, посветени на любимия ни спорт, а колоезденето ще присъства и сред презентациите.

Ето и подробностите:

На 26 ноември от 18:20 часа в голяма зала на Читалище „Никола Вапцаров“, Банско, презентация ще има байк-алпинистът Харалд Филип.

harald

Негова стихия са приключенията, пътешествията и изкачванията на върхове с байк. Неговите маршрути следват планински пътечки и катерачни турове. Списъкът на неговите постижения и преживявания по планинскире върхове е много, много дълъг. Като професионален байкър той не кара срещу другите, а заедно с тях. За него спортът не е съревнование, а наслада. Ако не е на велосипеда, той вероятно лети със ските по някой склон. Долу, в долината, ще го срещнете рядко.

Роден е през 1983 г. в Зийген* (Северен Рейн-Вестфалия, Германия), но сърцето го тегли на юг. Инсбрук в Тирол е център на неговия живот, а една къщичка в италианските Морски Алпи е неговото убежище. Все пак продължава да говори литературен немски език.

Търсенето на пълно разтваряне в природата го тласка напред и нагоре – както по планинските маршрути, така и във всекидневието. Самият не гледа много сериозно на себе си.

harald2

Презентацията “FLOW”, която ще представи в Банско е проникване в съзнанието на фанатичен маунт-байкър на фона на едни от най-величествените пейзажи в Европа – от Доломитите до Исландия. Какво е очарованието да караш по най-стръмните и най-експонираните маршрути? Харалд го обяснява с намигване и с безгрижна веселост и показва десет уникални къси филма. “FLOW” е шоу на живо, което привлича всички.

Вело филмите на Банско Филм Фест пък са три.

“Нереално” (САЩ, 2015, “Тетън Грейвити Рисърч”, 45’/ “un®eal”, USA, 2015, “Teton Gravity Research”, 45’)

“Нереално” е за тези, които искат да избягат. Да разчупят границите на реалността във всекидневието и да се впуснат в безграничния свят. Той не е безкрайно отдалечен, труден за намиране и невидян от никого. В него ледниковите повърхности са трасета за байкъри. Дъждът и снегът са не само валежи, а дивите животни се превръщат в спътници по време на каране. Спиращите дъха сцени предизвикват страхопочитание и неподправена радост – чувства, които могат да изпитат само тези, които рискуват. Този филм е посветен на мечтателите, на нарушителите на правилата, на онези, които не порастват никога, на знаещите пътя към “нереалния” свят. Местата, на които е сниман, са Кембрия в Калифорния, Дюбуа в Уайоминг, река Лилууит, покровният ледник Пембъртън, Скуомиш, Съншайн коуст и Уистлър в Британска Колумбия.

“С велосипед срещу изпитанията” (Испания, 2014, Пабло Мартин, 46’/ “Pedaladas contra el Destino”/ “Cycling against adversity”, Spain, 2014, Pablo Martin, 46’)

Българска премиера на филма

След забележителна кариера на екстремен колоездач испанецът Хуан Менендес Гранадос решава да се изправи пред предизвикателство, с каквото не се е справял никой преди него – да стигне до Южния полюс с велосипед, в режим на пълна автономност (без странична помощ, без предварително подготвени депа с храна, гориво, екипировка, без снабдяване от въздуха). След четиригодишна подготовка той тръгва на път, преодолява невероятни трудности и постига безпрецедентен успех. България бе една от първите страни, които посети след него – като официален гост на Банскофилмфест‘ 2014.

– Наградата за най-добър приключенски филм от Международния фестивал на планинарския филм в Ушуая (Аржентина), 2014 г.,

– Специална награда от фестивала “FESCINAT” в Мадрид, 2014 г.

“Подписи” (Чехия, 2014, Мартин Врбицки, 30’/ “Signatures”, Czech Republic, 2014, Martin Vrbický, 30’)

Българска премиера на филма

Филмът следва едни от най-добрите байкъри, показвайки техните най-впечатляващи изпълнения и позволявайки ни да се потопим в невероятната атмосфера на уникални места по света – Британска Колумбия, Ливиньо, историческия център на Прага, Индонезия, Австрийските Алпи и Барселона.

Velocafe.bg
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори