Бакьово – Батулия

Назаем от hiperturshia.com

Автор на описанието на маршрута: Красимир Великов 

Стара планина: разделя България на Северна и Южна. На запад се простира до реките Търговишки Тимок и Височица, а на изток, при нос Емине достига до Черно море. Най-високият връх на Стара планина е връх е Ботев – 2376 м. От планината извират реките Лом, Огоста, Янтра, Русенски Лом, Камчия.

Бакьово- Батулия: „Лек и много приятен маршрут, особено подходящ за влажно и нестабилно време. Почвата тук не задържа локви и кал, и позволява пълноценно каране дори и при/след проливен дъжд.
Карането бе разделено на две части – около Бакьово и след това около Батулия. Първата част е типично ХС – плавно качване, леко билце, скоростно спускане. Перфектна за любителите на високите скорости. В края има един коварен участък със страничен наклон.
Втората част е интересната. След като от Бакьово се спуснете до Батулия, започвате бързо да се набирате към билото над селото. За няма и час можете да сте горе. Очаква ви кратка, но много съдържателна пътека! Минава се през вилна зона с доста занемарени и изоставени постройки.
„Вълшебната скала“ пък е известна в района със свойството да лекува от уплах. Най-силни били способностите ѝ в областта на уплах от криви и стръмни серпентини.
Краят на спускането е наситен с криви и стръмни серпентини, които ще ви накарат да дадете най-доброто от себе си! „

Ниво: подходящо е за всички нива

Дължина 1-ва част: 57,43 км.  Денивелация 1-ва част: изкачване- 2,097 м, спускане- 2,122 м

батулия 1ва част

батулия 1ва част .профил

 

GPS: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=bakiauvymhekjpsx

Дължина 2-ра част: 13,02 км. Денивелация 2-ра част:   изкачване-488 м., спускане-504 м

батулия 2ва част

батулия 2ва част .профил

GPS: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=jnobzurklrvpanwd

За още интересни маршрути във Витоша и други планини, посетете http://www.hiperturshia.com/pismena-Routes+in+Bulgaria-29.html или прочетете другите ни статии в секция „Маршрути“.

* „ВЕЛОКАФЕ БГ“ ООД не носи отговорност за съдържанието, точността и коректността на описанието, gps-следата и състоянието на маршрута. Съветваме колоездачите да не надценяват уменията си и да избират подходящи за нивото им пътеки в планината. Ако имате някакви корекции или забележки по отношение на маршрута, нашишете го като коментар под статията или ни пишете на info@velocafe.bg

Гост автор
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори