Бачково-пътечки

Назаем от hiperturshia.com

Автор на описанието на маршрута: Красимир Великов 

Родопи: Родопите се намира в Южна България, част от Рило-Родопския масив, с площ от 18 000 кв. км. Средната годишна температура на Източните Родопи е 12-13°С. Най-високият връх на Родопите е връх Голям Перелик – 2191 м.От планината извират реките Арда, Въча, Чепинска, Стара река, Върбица. В Родопите се намират Смолянските езера и язовирите: Широка поляна,Доспат, Тошков чарк, Батак, Голям Беглик, Въча, Студен кладенец. В планината се намират Бачковски манастир, Кръстова гора, Татул, Перперикон, пещерите Дяволското гърло, Снежанка, Ягодинска пещера и Ухловица.

Бачково- пътечки: „Всъщност, чиста и издържана от А до Я е само пътека №1. Разклонението ѝ към тунелите (№2) не съм го проверявал лично, но агент Жоро от Асеновград твърди, че го има и е караемо. №3 е чиста само в началната си част, а №4 си струва също само до водопада. Качвам ги всичките, за да ви спестя лутания и загуба на време.В линка за GPS ще намерите само следа №1. Останалите са ясни от описанията, а и на всички карти са официални пътеки.

№1.
Част от един доста по-голям маршрут, това спускане е само десерт. Ако се започне от Пловдив, през Бяла Черква и т.н., става доста маратонско преживяване, но в случая фокусът е друг – спускането към Бачково. Избутахме си 5-те километра с усмивка на уста, отнема около 2 часа макс. Струва си усилието, защото така разучавате линиите и позачиствате от паднали клони и други екстри.
В началото започва като типична XC-пътека, газеща по борови иглички и шишарки. Веселото идва, когато влезете в улеите и серпентините, но отново нищо специално.

№2.
Тази пътека започва малко след началото на №1. Вляво ще видите стрелки и разклон към Асеновград. На картата е официално посочена, но надолу не съм убеден, че излиза над Бачково. Не остана време да я проверим, но Жоро твърди, че излиза над заведенията до тунелите и има опция чак до Асеновград.
Всъщност, проверихме я в долната ѝ част (над Бачково), но там освен стария римски път, вървящ успоредно на шосето, друго не намерихме. Тракът (2) свалих от OFRM и доказва наличието ѝ.

№3.

Скален коридор (тясно ждрело на пресъхнала река), богата колекция едър камънак, падове, метални стълби и въжета… Все неща, трудно връзващи се с планинско колоездене.
Иначе районът е уникално красив, а участъкът от Бачковски манастир до Аязмото е 100% караем и доста скоростно-палав! Има два подхода, като първият започва от паркинга, но е скрит между масите на една кръчма.

№4.
Много, ама много красиво място, което задължително трябва да видите. Колекция от всякакъв размер водопадчета, нацвъкани по протежение на река Сливовдолска.
Ние подходихме отдолу-нагоре и за велосипеди става САМО до баш-водопада. Дори и дотам има няколко места, на които не може да се кара. От падалото нагоре- нападали дървета, много стръмно и прочее МТБ-невъзможности. Иначе пътеката излиза на Марциганица.
Карането е сумарно около километър, но има много интересни и технични участъци, на които можете да упражнявате това-онова. „

Ниво: Начинаещите ще се поизмъчат, но пък след такива карания се дърпа много. 

Дължина трак 1:5.70 км.   Денивелация трак 1: изкачване-10м.. спускане- 769 м.

бачково 1

бачково 1 профил

GPS трак 1: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=prbfspyzvmduydgc

Дължина трак 2: 7.82 км. Денивелация трак 2: изкачване- 58 м., спускане- 927 м,

бачково 2

 

бачково 2 профил

GPS трак 2: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=ekdnsfqdxmdsnnby

За още интересни маршрути във Витоша и други планини, посетете http://www.hiperturshia.com/pismena-Routes+in+Bulgaria-29.html  или прочетете другите ни статии в секция „Маршрути“.

* „ВЕЛОКАФЕ БГ“ ООД не носи отговорност за съдържанието, точността и коректността на описанието, gps-следата и състоянието на маршрута. Съветваме колоездачите да не надценяват уменията си и да избират подходящи за нивото им пътеки в планината. Ако имате някакви корекции или забележки по отношение на маршрута, нашишете го като коментар под статията или ни пишете на info@velocafe.bg

Деница Дянкова
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори