Асеновград – Свети Илия – Асеновград

Назаем от hiperturshia.com

Автор на описанието на маршрута: Красимир Великов 

Родопи: Родопите се намира в Южна България, част от Рило-Родопския масив, с площ от 18 000 кв. км. Средната годишна температура на Източните Родопи е 12-13°С. Най-високият връх на Родопите е връх Голям Перелик – 2191 м.От планината извират реките Арда, Въча, Чепинска, Стара река, Върбица. В Родопите се намират Смолянските езера и язовирите: Широка поляна,Доспат, Тошков чарк, Батак, Голям Беглик, Въча, Студен кладенец. В планината се намират Бачковски манастир, Кръстова гора, Татул, Перперикон, пещерите Дяволското гърло, Снежанка, Ягодинска пещера и Ухловица.

Асеновград- Свети Илия- Асековград: „Поредната асеновградска МТБ прелест, разположена непосредствено над града. Можете да се качите до параклиса по класическия (през манастира) или модернистичния начин – избутвайки директно по пътеката.Ако не искате да прекалите с модернизма, докато бутате е важно да внимавате, за да не изтървете мястото, където пътеката се раздвоява с варианти „през билото“ и „през гората“. Има табелки и горещо препоръчвам минаването през гората. Така ще можете да карате и много по-бързо да се доберете до параклиса. Ако тръгнете през билото, ви очаква тежко бутане. Да, гледките са уникални, но можете да им се насладите и при спускането, ако сте избрали билния вариант. Имайте предвид, че почти по цялото било има застаряващи кари, които независимо от наклона, протягат хищни остри ръбове към гумите ви.GPS тракът показва двете опции за спускане.“

Ниво: качванията са по възможностите на всеки умеещ да върти, но спусканията (за да карате) изискват минимум средни умения (ако спуснете през гората) и много добри (ако спуснете през билото).

Дължина: 10.20 км.  Денивелация: изкачване-491 м., спускане-505м.

асеновград свети илия

асеновград свети илия профил

GPS: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=tuczrbwspivsqnpm

За още интересни маршрути във Витоша и други планини, посетете http://www.hiperturshia.com/pismena-Routes+in+Bulgaria-29.html  или прочетете другите ни статии в секция „Маршрути“.

* „ВЕЛОКАФЕ БГ“ ООД не носи отговорност за съдържанието, точността и коректността на описанието, gps-следата и състоянието на маршрута. Съветваме колоездачите да не надценяват уменията си и да избират подходящи за нивото им пътеки в планината. Ако имате някакви корекции или забележки по отношение на маршрута, нашишете го като коментар под статията или ни пишете на info@velocafe.bg

Деница Дянкова
Повече в Събития
Първи кръг от BG Urban Series през погледа на Velocafe

На 15 май, за втора поредна година, се проведе състезанието по градско спускане в гр. Плевен. То беше първият кръг...

Затвори