Модерни проблеми: Амстердам свърши местата за паркиране на велосипеди

На нас може да ни се струва невъзможно, но Амстердам има сериозен проблем, за който повече градове по света могат само да си мечтаят: местата за паркиране на велосипеди в меката на колоезденето на практика са изчерпани.

Колоезденето е толкова популярно сред жителите на най-големия град в Холандия, че вече не могат да бъдат намерени места за паркиране на велосипедите.

Такъв проблем обаче, се решава бързо в градове като Амстердам и за целта от кметството са стигнали до драстично иновативно решение. Нови места за паркиране на колелата ще бъдат изградени…под водата и върху водата!

Бе обявен план, според който вело паркинг със 7 хиляди места ще бъде изграден под бившия залив, който е конструиран като езеро, което оформя бреговата линия на Амстердам.

Подводният паркинг за велосипеди ще бъде около Централната гара на града като ще бъде свързан директно през тунел към метро системата на Амстердам.

Според плана до 2030 година по този начин около Централната гара трябва да се появят общо 21 500 паркоместа за велосипеди. Това обаче не е всичко! Амстердам планира да изгради два нови плаващи острова с място за 2 хиляди велосипеди на всеки от тях.

И ако ви изглежда прекалено, просто трябва да погледнете велосипедните статистики на Амстердам. 57% от жителите на града използват велосипед всекидневно като 43% от тях ходят на работа по този начин.

Източник: Citylab.com

А ако искате да разберете какво е да почувстваш вело атмосферата на Амстердам, прочетете разказа на Калина Миланова „Колеландия“.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори