Алекс Даусет е новият притежател на едночасовия рекорд

Алекс Даусет подобри едночасовия рекорд! Колоездачът на Movistar постави ново най-добро постижение за най-много изминати километри на писта в рамките на точно 60 минути.

На велодрома в Манчестър Даусет измина 52,937 метра и по този начин подобри досегашния рекорд на Роън Денис, който бе 52,491.

„Искам да кажа благодаря. Трябва да благодаря на много хора. Не беше лесно от ноември, когато започнах да мисля за едночасовия рекорд. Искам да благодаря на цялата публика, защото последните 5 минути бяхте вие, хора“, се обърна Даусет към публиката в Манчестър.

„Първите 30 минути, няма да лъжа, бяха лесни. По-лесни в сравнение с това, което очаквах. Всеки път, в който се качвах на велосипеда, ставах по-бърз. Това е първият път, в който го правя с висока температура. Знаех, че ще бъде по-лесно в началото, но не очаквах това. Просто трябваше да остана дисциплиниран.“

След 30 километра, Даусет изоставаше с над 8 секунди зад постижението на Денис, но в последствие увеличи скоростта и постигна целта си.

„Треньорите ми дадоха план, който не харесвах особено, но дълбоко в себе си знаех, че това е правилният план. Не съм много добър в смяната на темпото, затова карах с по-ниско темпо, което щеше да ме остави зад Роън за 45 минути, а не бях много съгласен с това. На средата знаех, че имам останало гориво в резервоара.“

Едва при оставащи 9 минути Даусет слезе под постижението нa Денис, а оттам нищо не можеше да го спре. Така той е новият рекордьор и ще остане такъв поне до 7 юни, когато Брадли Уигинс ще пробва да го подобри в Лондон.

Velocafe.bg
Повече в Любопитно
Уникално видео – щраус гони колоездачи

С това видео определено ще се забавлявате много. Действието се развива в Южна Африка, където местни колоездачи тренират при скорост...

Затвори